Uploaders moeten 67.500 euro betalen aan Brein

Sinds kort mag Brein IP-adressen en gebruikersnamen verzamelen om de uploaders op te sporen.

Directeur van Stichting Brein, Tim Kuik. Foto Robin Utrecht / ANP

Illegale uploaders moeten een schikkingsbedrag van 67.500 euro betalen aan stichting Brein. Dat maakte de organisatie die opkomt voor de belangen van eigenaars van auteursrechten bekend op haar website. Het is niet duidelijk om hoeveel personen het gaat.

Volgens beschikkingen van de rechtbanken Groningen, Noord-Holland en Den Haag is zeker aan twee mannen en een vrouw een dwangsom opgelegd om de bestanden niet te verspreiden.

Vorige week bepaalde de Autoriteit Persoonsgegevens dat Stichting Brein gebruiksgegevens, zoals IP-adressen en gebruikersnamen, mag verzamelen van mensen die muziek, films of series uploaden via torrents. De illegale uploaders is Stichting Brein op deze manier op het spoor gekomen, aldus de organisatie. Brein zegt hun team vorige week te hebben opgerold.

Releaseteam

De veroordeelde personen maken onderdeel uit van het 2Lions-Team, dat in de beschikking van rechtbank Groningen wordt omschreven als het grootste releaseteam van Nederlandstalige en/of Nederlands ondertitelde entertainment. Een releaseteam richt zich erop films, tv-series en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal beschikbaar te stellen voor het publiek, zonder toestemming van rechthebbenden. 2Lions-Team maakte duizenden titels toegankelijk op websites als ThePirateBay en ExtraTorrent. Sommmige verspreide titels zijn honderdduizenden keren gedownload.

Vorig jaar schikte Stichting Brein met zeker tien uploaders voor bedragen die opliepen tot 12.500 euro. Het bedrag van 67.500 is dus zeer hoog, al wordt dit door meerdere personen betaald.

    • Menno Sedee