Speelde de winnaar van Milaan-Sanremo vals?

Na een tamme koers volgde het venijn een dag later. Speelde de verrassende winnaar Arnaud Démare vals?

Winnaar Arnaud Démare
Winnaar Arnaud Démare Foto MARCO BERTORELLO/AFP

Betrokken bij een crash in de aanloop naar de Cipressa, vanouds de eerste echte scherprechter in de finale van Milaan-Sanremo. Verbazingwekkend snel terug voorin het peloton voor de beklimming van de Poggio. En in de straten van Sanremo nog genoeg kracht over hebben voor een ultieme eindsprint die alle topfavorieten te machtig is. Outsider Arnaud Démare wint de Primavera, hoe is het mogelijk? „Er zijn van die dagen dat alles lukt”, jubelde de 25-jarige Fransman zaterdag aan de streep in de Via Roma. Zomaar een zeldzame topdag, of ligt de waarheid anders?

„Op de Cipressa reed Démare twee keer zo hard als wij”, verklaarde de Italiaanse renner Matteo Tossato zondagochtend boos in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. Had de Franse winnaar zich na zijn val soms vastgeklampt aan een volgauto en daardoor zoveel snelheid? „Hij werd geholpen door zijn volgwagen”, vervolgde de routinier van Tinkoff. „Ik zag niet of hij zich aan het raam van de auto of aan een bidon vasthield, maar zonder die hulp had hij nooit kunnen sprinten voor de winst. Zoiets heb ik nog nooit op zo’n schaamteloze manier gezien.” Tossato kreeg bijval van landgenoot Eros Capecchi (Astana). „Hij hield zich vast aan de rechterkant van de volgauto. Het is walgelijk.”

Zondagmiddag volgde de ontkennende reactie uit het kamp van Démare en zijn Franse ploeg FDJ. „Wij hebben niet vals gespeeld”, bezwoer ploegleider Frédéric Guesdon op de website cyclingnews. „Ik zat met Arnaud op de klim van de Cipressa maar dat kwam omdat hij tussen de auto’s zat na zijn val. Hij heeft een bidon aangepakt maar ik kan hem nooit met tachtig kilometer per uur hebben meegenomen want ik zat in de karavaan met volgauto’s en we reden bumper aan bumper.” Volgens Guesdon deed zijn kopman precies hetzelfde als de eveneens gevallen favoriet Michael Matthews. „Die keerde ook terug voorin.”

Démare zelf maakte even later de gegevens openbaar van zijn klimtijd op de Cipressa. De fietsapp Strava ‘bewijst’ dat hij 2 minuten en 33 seconden deed over de klim. Aan kop van de wedstrijd scoorde de Italiaanse aanvaller Giovanni Visconti 2.40 minuut, het peloton met favorieten kwam tot ongeveer 2.50 minuut. „Ik heb niets fout gedaan”, zei Démare in de Franse krant L’Equipe. „Anders zou ik wel gediskwalificeerd zijn.”

Een Belgische commissaris van de internationale wielerunie UCI verklaarde aan tv-zender Sporza geen onregelmatigheden te hebben geconstateerd. Vorig jaar werd de Italiaanse favoriet Vincenzo Nibali in de tweede rit van de Vuelta gediskwalificeerd, nadat op televisiebeelden bleek dat hij zich aan een ploegauto vasthield en zo terug naar voren werd gebracht na een val. Van de snelle inhaalrace van Démare zijn (nog) geen beelden.

„Na die val voor de Cipressa dacht ik dat het met mijn kansen gedaan was”, vertelde de dolgelukkige Fransman na afloop. Ploegleider Guesdon had hem de cruciale aanmoedigingen gegeven door te gaan. Zijn bijzondere talent als afmaker toonde hij eerder, van de wereldtitel beloften in Kopenhagen 2011 tot onlangs in de eerste rit van Parijs-Nice. Na een tamme koers besliste Démare de zonovergoten 107de editie van La Primavera met een meesterlijke sprint, waarin hij de Brit Ben Swift en de Belg Jürgen Roelandts versloeg. „Het voelde alsof de zege mij niet kon ontglippen.”