‘Reorganisatie Nationale Politie kost 250 miljoen extra’

In een vertrouwelijk rapport van PWC aan minister Van der Steur zou de kostenoverschrijding naar voren komen.

Portret van Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie. Foto Koen van Weel/ANP

De reorganisatie van de Nationale Politie kost nog eens 250 miljoen euro meer dan tot nu toe werd geschat. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van accountantbureau PWC aan minister Van der Steur (VVD) dat in handen is van RTL Nieuws. Haagse bronnen bevestigen het nieuws tegenover ANP.

De kosten voor de hervorming werden overschreden de oorspronkelijke begroting tot nu toe al met zo’n 230 miljoen euro. Dat wordt dus nu ruim twee keer zo veel. De politie heeft het geld nodig om aan alle eisen te kunnen voldoen, zou in het rapport staan. In het najaar van 2015 werd bovendien bekend dat het project drie jaar langer gaat duren, en pas in 2020 of 2021 wordt afgerond. De samenvoeging van 26 regio’s tot één nationaal korps is door voormalig minister Opstelten (VVD) te optimistisch ingeschat.

Het project moet nu worden afgerond onder leiding van de nieuwe korpschef Erik Akerboom. Hij heeft in een eerder stadium al door laten schemeren extra geld nodig te hebben. Hoeveel blijkt nu uit het rapport dat de minister binnenkort naar de Tweede Kamer zal sturen.

    • Sam de Voogt