Producent meldonium: middel nog maanden traceerbaar

Als de bewering klopt, kan dat grote gevolgen hebben voor de dopingschorsingen van Russische topsporters.

Mildronate, de andere naam voor meldonium, van de Letse farmaceut Grindeks.
Mildronate, de andere naam voor meldonium, van de Letse farmaceut Grindeks. Foto Ints Kalnins

Meldonium kan volgens de producent van het middel nog maanden later te traceren zijn in de urine van de gebruikers. Als die bewering blijkt te kloppen, kan dat grote gevolgen hebben voor de voorlopige dopingschorsingen die verscheidene Russische topsporters hebben gekregen.

De Letse farmaceut Grindeks is de enige producent van meldonium, het hartmedicijn dat sinds 1 januari op de lijst van verboden middelen van de wereldopingautoriteit WADA staat. Het bedrijf stelt tegenover Reuters dat de tijd die het kost voordat het middel het lichaam definitief verlaten heeft, afhankelijk is “van verschillende factoren, waaronder de doses, duur van de behandeling en gevoeligheid van testmethodes”. Daarom kan het “verschillende maanden” duren voordat het middel niet meer te traceren is.

De uitlatingen van Grindeks zijn in lijn met eerdere beweringen van de Russische minister van Sport Vitali Moetko. Hij zei dat de gangbare opvatting over dat het middel binnen zes dagen het lichaam verlaat “een vergissing” is, en dat het mogelijk is dat er nog sporen van meldonium meetbaar zijn “na meer dan honderd dagen”. Daarmee suggereerde Moetko dat Russische atleten die nu positief zijn bevonden, het middel vóór 1 januari hebben genomen toen meldonium nog niet verboden was.

Meldonium, dat in tegenstelling tot in de VS en West-Europa wel online en in Oost-Europa als medicijn te verkrijgen is, zou het uithoudingsvermogen bevorderen. Er bestaat echter weinig tot geen onderzoek naar de gevolgen van het hartmedicijn bij gezonde mensen. Het onderzoek dat is gedaan, wordt betwist. Er is dus geen eenduidig empirisch bewijs dat de uitlatingen van Grindeks ondersteunt.

Nieuwe dopinggevallen

Maandag werd bekend dat er opnieuw Russische topatleten zijn betrapt op gebruik van het verboden middel. Het zou gaan om Nadezjda Kotliarova, Olga Vovk, Goeltsjat Fasletdinova en Andrei Mintsjoelin. Dat brengt het totaal van betrapte Russische sporters op achttien. Onder hen zijn onder meer tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov.

Moetko heeft gezegd dat hij de “verantwoordelijkheid” voor de nieuwe dopingaffaire op zich neemt. “Niet iedereen heeft zijn lesje geleerd”, zo zei hij begin maart. Maar Rusland lijkt zich in allerlei bochten te wringen om verdere dopingsancties, na de schorsing van de complete Russische atletiekbond, te voorkomen. Volgens de voorzitter van de Russische schaatsbond zijn de geschorste schaatsers en shorttrackers gesaboteerd door hun teamgenoten. De minister van Buitenlandse zaken, Sergej Lavrov, eiste op hoge poten een “verklaring” van de WADA waarom meldonium op de lijst van verboden middelen staat.

    • Sam de Voogt