Politie werkt aan invoering anti-spuugkap

Volgens de voorzitter van politievakbond ACP neemt het aantal spuugaanvallen op agenten toe.

Logo van de politie op een uniform. Foto Koen van Weel / ANP

De politie werkt aan de landelijke invoering van een anti-spuugkap. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandag. Die kap moet voorkomen dat zij worden bespuugd door verdachten.

Volgens voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp gebeurt het steeds vaker dat agenten te maken krijgen met spuugaanvallen. Landelijke cijfers zijn niet voorhanden, maar alleen al in Amsterdam komt het circa veertig keer per jaar voor.

‘Vernederend’

De gevolgen hiervan zijn niet mis, aldus Van de Kamp. Hij noemde de impact die bespugingen op agenten hebben “gigantisch”. Medewerkers ervaren het als “ontzettend vernederend” en zijn vaak bang om met een ziekte te worden besmet.

Momenteel gebruikt de Koninklijke Marechaussee de kap al bij het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. Politiemedewerkers in de regio’s Limburg en Zeeland-West-Brabant beschikken ook over de anti-spuugkap.

    • Casper van der Veen