Laserbehandelingen alleen nog met diploma

Onderzoek van het RIVM toonde risico’s bij laserbehandelingen aan, dus wil minister Schippers de beroepsgroep beschermen.

Een vrouw ondergaat een ontharingsbehandeling met een laserbehandeling. Foto Marcel Antonisse/ANP

Alleen bevoegde zorgverleners mogen in de toekomst ontharen of tatoeages weghalen met laserbehandelingen. Daartoe heeft minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) besloten nadat een recent onderzoek van het RIVM uitwees dat er aan laserbehandelingen risico’s kleven.

De minister wil daarom rond de zomer een wetswijziging indienen in de Tweede Kamer. In de nieuwe situatie mogen alleen artsen en huistherapeuten die de juiste opleiding hebben gevolgd en die zijn geregistreerd in het zogenaamde BIG-register nog zelfstandig laseren. Dat betekent dat schoonheidsspecialisten en tatoeëerders dit niet meer mogen doen, tenzij ze dit in opdracht doen en onder de verantwoordelijkheid vallen van iemand met een diploma.

De Nederlandse vereniging van huidtherapeuten (RVH) reageert verheugd op het nieuws. Voorzitter Sabine Uitslag:

“De minister geeft hiermee gehoor aan de noodkreet van de NVH voor wet- en regelgeving omtrent cosmetische en medische huidzorg. Er is al te veel mis gegaan. Kwaliteit moet voorop staan, zowel qua deskundigheid als voor wat betreft het gebruik van de juiste medische apparatuur.”

    • Sam de Voogt