Raúl Castro vraagt Obama om einde handelsembargo

Volgens Obama heeft hij met Castro een “eerlijk en openhartig” gesprek gehad over democratie en mensenrechten.

President Barack Obama en Raúl Castro tijdens het bezoek.
President Barack Obama en Raúl Castro tijdens het bezoek. AP / Pablo Martinez Monsivais

Barack Obama en zijn collega Raúl Castro hebben elkaar maandag ontmoet tijdens het historische bezoek van de Amerikaanse president aan Cuba. In een persconferentie hebben de leiders benadrukt dat er verschillen zijn tussen de landen en kritiek geuit, maar ook waardering uitgesproken voor de verbeterde relatie.

In de persconferentie verzocht Castro Obama om meer sancties op te heffen. Hij noemde het handelsembargo de “belangrijkste blokkade voor de economische groei in Cuba”. De president verzocht het land ook het terrein terug te geven dat gebruikt wordt voor Guantánamo Bay, iets waar de staatsman al eerder om gevraagd heeft.

Obama bedankte op zijn beurt de Cubaanse president voor het warme welkom dat hij zei te hebben gehad in het land. Ook bedankte hij Castro voor de “openheid in de gesprekken”. Obama zei dat hij erin gelooft dat de sancties op termijn worden opgeheven, maar dat hij niet de enige is die daarover beslist. Zo’n voorstel zou door het congres moeten worden goedgekeurd.

Volgens de Amerikaanse president hebben de twee een “eerlijk en openhartig” gesprek gehad over democratie en mensenrechten. Daarover zei Castro dat de VS een “dubbele standaard hanteert” en dat het land mensenrechten niet schendt.

Een journalist vroeg de Amerikaanse president of Castro wordt uitgenodigd in het Witte Huis, daar gaf Obama geen antwoord op.

Historisch bezoek

Het bezoek wordt historisch genoemd omdat de twee landen decennialang lijnrecht tegenover elkaar stonden. Obama is sinds 1928 de eerste Amerikaanse president die een voet op het eiland zet. Het was niet de eerste keer dat de twee presidenten elkaar treffen, maar het gebeurde wel voor het eerst op Cubaanse bodem.

Eerder maandag werd Obama met zijn gezin rondgeleid door het oude centrum van de hoofdstad Havana. De president ging naar het Plein van de Revolutie waar hij een krans legde bij het gedenkteken van José Marti, één van de leiders tijdens de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog.

Dinsdag zal de Amerikaanse president de Cubaanse bewoners live op televisie toespreken. Een ontmoeting met de voormalige president Fidel Castro staat uitdrukkelijk niet op het programma, zo kondigde het Witte Huis van te voren aan.

Het officiële doel van het bezoek is de diplomatieke banden herstellen, burgerrechten versterken en toegang tot het land voor mensen en goederen te verbeteren. Verder schreef het Witte Huis vooraf iets te willen doen aan de mensenrechtensituatie in het land.

Ook het bedrijfsleven

Met het aanhalen van de banden krijgt ook het Amerikaanse bedrijfsleven voet aan de grond in het land. Cuba stemde in met de komst van de eerste Amerikaanse hotelketen sinds 1959. Starwood krijgt twee hotels in beheer in Havana en een derde volgt. Maandag zei Obama tegen ABC News dat Alphabet, het moederbedrijf van Google, een deal heeft met het land om de toegang tot internet voor de Cubanen makkelijker te maken.

Lange tijd waren Amerikaanse leiders niet welkom in Cuba. De communistische revolutie onder leiding van Fidel Castro wierp in 1959 het pro-Amerikaanse regime omver, daarna verslechterde de band tussen de landen enorm. In 2014 werd aangekondigd dat de relaties tussen de landen zouden worden aangehaald. De Amerikaanse sancties tegen het land werden daarna afgezwakt.