Obama brengt regen en veel hoop naar Cuba

Cuba Het historische bezoek van de Amerikaanse president aan Cuba – het eerste in bijna een eeuw – is begonnen. Dinsdag spreekt hij het volk toe.

Barack en Michelle in de oude binnenstad van de Cubaanse hoofdstad Havana.
Barack en Michelle in de oude binnenstad van de Cubaanse hoofdstad Havana. Foto: Carlos Barria/Reuters

Barack Obama en de Amerikaanse First Lady Michelle Obama zijn geland op Cuba. Hun historische bezoek begint in de regen – die is begonnen te stromen vlak voordat hun vliegtuig landde. Emma Luiza, pensionhoudster in Havana, kon het live zien op tv. Ze zou Obama zo graag in het echt zien, zegt ze. Enthousiast maakt ze zich op om naar de kathedraal in Havana te gaan waar ze hoopt dat Obama later in de avond zal verschijnen.

Emma Luiza (54) heeft niets tegen de communistische leiders van haar land. Ze is er trots op dat een dochter van Fidel Castro ooit in haar pension heeft gewoond. Wat zij belangrijk vindt is niet dat er nu politieke gesprekken zijn tussen Obama en het Cubaans-communistische bewind van de Castro’s. „Het gaat mij om respect”, zegt ze.

„Het respect dat Obama toont door als president naar Cuba te komen om ons te ontmoeten.”

De eerste sinds 1928

Obama is sinds zondag de eerste Amerikaanse president op Cuba sinds Calvin Coolidge, die er in 1928 een pan-Amerikaanse conferentie toesprak die verontwaardigd was over Amerikaans optreden op het grootste Caribische buureiland.

President Obama en First Lady Michelle, bij vertrek uit de VS.Foto AP

Obama komt deze week heel iets anders doen dan Coolidge destijds. Hij wil vieren dat er tijdens zijn presidentschap, dat eind dit jaar afloopt, een historische ontdooiing is ingetreden tussen Cuba en de Verenigde Staten. Nog heel veel daarvan is niet bezegeld –critici wijzen erop dat zelfs de kleinste vrijheden voor dissidenten op Cuba die de Amerikanen vroegen, nog niet zijn gerealiseerd.

Nu het niet de bezegeling is van nieuwe Cubaanse vrijheid, hoopt de Amerikaanse regering dat het bezoek van Obama een flinke duw kan geven in de goede richting. Ontmoetingen met dissidenten die de Amerikaanse autoriteiten zelf hebben uitgekozen maken deel uit van het programma dat de Amerikaanse president deze week af zal lopen in Havana.

Geen Fidel Castro

Een ontmoeting met Fidel Castro staat uitdrukkelijk niet op het programma. Wel met Raúl Castro, de president natuurlijk. Maandag legt hij een krans bij de gedenkplaats voor José Marti, held van de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden in de negentiende eeuw – toen de postkoloniale grote buur Amerika nog de vanzelfsprekende vriend was van de Cubanen.

Maar vooral zal president Obama dinsdag, op de laatste dag van zijn officiële bezoek, het Cubaanse volk toespreken, in een rede in Havana die live op de Cubaanse tv wordt uitgezonden.

Veel Cubanen kijken er enorm naar uit, blijkt uit een eerste rondgang op straat. Bij een man lopen de tranen over het gezicht als hij vertelt hoezeer de Amerikaanse president de hoop op veranderingen symboliseert.

De kans dat Emma Luiza en andere Cubanen Obama live zullen zien lijkt niet groot. Het eerste wat de Amerikaanse president brengt is geen ontspanning, maar verhoogde veiligheidsmaatregelen.