Brand in aanstaande asielopvang in Haarlem is mogelijk aangestoken

De politie in Haarlem vermoedt dat een brand die zondagmorgen woedde op een beoogde locatie voor asielzoekers is aangestoken. Dat verklaart een woordvoerder tegenover NRC.

Zondagochtend kwam rond 06.00 uur een melding binnen van de brand in voormalig verpleeghuis Boerhaave aan de Louis Pasteurstraat. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan, maar omdat het pand leegstaat, heeft de politie het vermoeden dat het is aangestoken.

Het is de bedoeling dat het voormalig verpleeghuis vanaf volgende maand maximaal voor een jaar plaats gaat bieden aan 450 vluchtelingen. Of door de brand op de beoogde locatie de asielzoekers elders ondergebracht moeten worden, is niet bekend.

In een opvangcentrum voor statushouders in Nieuwegein heeft zondagmiddag korte tijd brand gewoed. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Het is volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht nog niet bekend wat de oorzaak van de brand is. „Er waren ongeveer 110 tot 120 mensen aanwezig in het pand toen de brand uitbrak.” De aanwezigen konden tijdig het opvangcentrum verlaten. Een kleine hoeveelheid asbest is vrijgekomen bij de brand. Ook heeft de keuken lichte brand- en rookschade opgelopen. (NRC)