Na memorabele week was de batterij leeg

In de topper tegen Ajax toonden de spelers van PSV een gebrek aan slagkracht. Vermoeidheid na de kraker tegen Atlético Madrid?

In een stadion dat smachtte naar de opwinding van een rechtstreeks duel om de titel, kwam de grilligheid van topsport aan het voetlicht. Terwijl PSV dinsdag 120 minuten de nul hield tegen topclub Atlético Madrid, had concurrent Ajax zondag aan 72 seconden genoeg om PSV een klap te geven waar het niet meer van herstelde. „Als je tegen Ajax even niet oplet, weet je dat dat fataal kan zijn”, zei spits Luuk de Jong.

Een understatement. Want ook al reflecteerde De Jong op de nederlaag tegen Ajax, de razendsnelle tegentreffer van Arek Milik is misschien wel catastrofaal in de jacht op zijn tweede landstitel bij PSV. Juist zondag kon PSV zijn koppositie verstevigen, maar na de tegentreffer was het vertrouwen weg en nam de onmacht toe, met als gevolg dat de wereld er ineens heel anders uit ziet. De wiebelige werkelijkheid van een ploeg die moet hopen dat Ajax een misstap begaat.

De nederlaag kon er nog wel bij na die memorabele week. Bewonderenswaardig was het gelijkspel van dinsdag in de Champions League, ook al werd er na strafschoppen verloren, maar in de nasleep waren het vooral supporters van PSV die het publieke domein domineerden. In woord en gebaar hadden ze minachting getoond voor bedelaars in Madrid, wat het gelijkspel tegen Atlético naar de achtergrond verdrong. Directeur Toon Gerbrands was geen tevredenheid gegund. PSV heeft de betreffende fans uitgenodigd voor een sanctiegesprek.

Nadat het merendeel van de sportcolumnisten het supportersgedrag had geduid in de weekendkranten, kreeg PSV de kans om de aandacht weer op sportieve prestaties te vestigen. Maar de benen wilden niet. Te loom. „Je zag dat Ajax fitter was”, erkende Jetro Willems. Dat PSV onherkenbaar voetbalde, was volgens hem geen gevolg van de opgepookte sfeer die paste bij een strijd om de titel. Willems: „Het is normaal dat dit als een kampioenswedstrijd werd ervaren.”

Vermoeidheid leek het werkelijke probleem. Een batterij die niet volgeladen was op een moment dat alle energie nodig was om te wedijveren met Ajax. PSV kreeg na dinsdag de maximale voorbereidingstijd doordat het pas zondag om 16.45 uur hoefde te spelen, maar in het spel was het gebrek aan slagkracht duidelijk zichtbaar. „We zullen nooit weten of het aan de wedstrijd van dinsdag lag”, zei De Jong, „Maar wij zijn topspelers. Ook na vijf dagen moeten wij weer top kunnen presteren.”

De volle kalender kan schadelijke gevolgen hebben, maar misschien blijkt het wel een kracht. Het voetbal in de Champions League heeft de spelers van PSV gelouterd. Aanvaller Jürgen Locadia mopperde begin dit seizoen over het feit dat hij niet in de spits mag spelen – hij kwam zelfs niet trainen – maar na vele sterke optredens werd de ‘vleugelaanvaller’ nu geselecteerd voor het Nederlands elftal. Door een blessure moest hij zich echter zondagavond afmelden voor de duels thuis tegen Frankrijk (aanstaande vrijdag) en uit tegen Engeland (volgende week dinsdag).

Misschien dat het ontwikkelingsproces van dit seizoen niet direct in klinkende munt kan worden omgezet, maar het is een feit dat de ploeg genoeg potentie heeft om terug te slaan. „We moeten beide benen op de grond houden”, aldus De Jong. In zijn geval het liefst twee fitte.