Lil’ Kleine brengt soepele hiphopshow

doet zich tijdens zijn concert voor als een Nederlandstalige Eminem met een Napoleoncomplex

Succesrapper Lil’ Kleine tijdens zijn concert vrijdagavond in Paradiso, AmsterdamFoto Andreas Terlaak

Doe Maar-achtige taferelen waren het in Paradiso. Honderden opgewonden tieners, vooral meisjes, bereidden zich vrijdag voor op de komst van Lil’ Kleine, de rapper die vorig jaar samen met Ronnie Flex furore maakte met de hit Drank & Drugs.

Het controversiële nummer leidde tot een opmerking in de Tweede Kamer van staatssecretaris Van Rijn, die met zijn citaat („overigens best een leuk deuntje”) het debuutalbum Wop van Lil’ Kleine haalde. Wop was een instantsucces: het werd miljoenen keren gestreamd en alle nummers (inclusief de bijdrage van de staatssecretaris) stonden tegelijk in de Top 50 van Spotify.

Lil’ Kleine (de 21-jarige Jorik Scholten uit Amsterdam) trok een vol Paradiso met een publiek van zes jaar en ouder. De soepele hiphopshow werd ingeleid door Jonna Fraser, lid van het rapcollectief New Wave dat begin dit jaar de Popprijs won. Elk nieuw gezicht op het podium genereerde een golf van gegil bij het piepjonge publiek, met een oorverdovende apotheose bij de komst van Lil’ Kleine zelf. In zijn coole vermomming met zonnebril en capuchon speelde hij een Nederlandstalige Eminem met een Napoleoncomplex. „Fok die neppe rappers,” stuurde hij iedereen die twijfelt aan zijn authenticiteit het bos in.

Met zijn stoere taalgebruik waarin meisjes altijd ‘bitches’ zijn en het publiek veelvuldig werd aangesproken met „dames en heeerrren” is Lil’ Kleine vooral een gisse kermisjongen die ook nog eens aardig kan rappen. Ronnie Flex speelt naast hem de romantische zanger, die met een door autotune vervormde robotstem „slaap in mijn armen” durft te zingen terwijl Kleine rapt over chillen met bitches. Het was Flex die de slotzin van Drank & Drugs aanpaste tot „we hebben chips en cola.”

En zo waren er meer schizofrene elementen in Lil’ Kleines vrolijke rapfeestje. „Soms moet je investeren in de liefde,” zong hij braaf met zijn kompaan Bokoesam van New Wave, om daarna het nummer 1, 2, 3 („We hebben 1234 pillen gebruikt”) in te leiden met „vanavond gaan we helemaal naar de tering!” Vervolgens haalde Scholten zijn vader op het podium, die dan weer mocht vertellen dat hij zijn zoon „alleen maar liefde heeft gegeven.” Er is nog hoop voor de generatie die opgroeit met de muziek van Lil’ Kleine.

Een onderbelicht tekstfragment uit Drank & Drugs werd met nadruk gerapt en zelfs door de allerjongsten meegebruld: ,,We sturen facturen.” Zo’n calculerende popster geeft de burger moed.