Oekraïense pilote hoort vonnis in Rusland

Savtsjenko zou volgens Moskou twee journalisten hebben vermoord. De EU en VS roepen op haar onmiddellijk vrij te laten.

De Oekraïense pilote Nadia Savtsjenko tijdens een rechtszitting eerder deze maand. Foto Stringer / Reuters

De Oekraïense pilote Nadia Savtsjenko, die sinds 2014 in Russische krijgsgevangenschap verkeert, hoort maandag in Rusland het vonnis van de rechter. Dat meldt de BBC. Zij wordt verdacht van de moord op twee Russische journalisten in Oost-Oekraïne.

Eerder meldde NRC op basis van persbureaus Reuters en AP dat Savtsjenko maandag schuldig was bevonden aan moord. Later bleek dat deze media alsook Russische nieuwskanalen dit ten onrechte hadden gemeld. Volgens de BBC is de rechter nog bezig met het voorlezen van het vonnis en is er nog geen uitspraak gedaan.

De eerste vrouwelijke piloot uit de Oekraïense geschiedenis wordt ervan verdacht in juni 2014 twee Russische journalisten om het leven te hebben gebracht. De 34-jarige Savtsjenko ontkent en vindt de rechtszaak een schijnvertoning. Zij krijgt hierin bijval van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Aanklagers hebben 23 jaar cel geëist tegen Savtsjenko. De strafmaat wordt dinsdag verwacht. Savtsjenko werd in juli 2014 krijgsgevangen genomen door rebellen en vervolgens naar Rusland overgebracht.

Conflict in Oekraïne

De omgekomen Russische verslaggevers waren werkzaam in het Oost-Oekraïense Loehansk, dat onder gezag staat van de pro-Russische separatisten. Savtsjenko is beroepsmilitair, maar vocht in het gebied mee met het vrijwilligersbataljon ‘Ajdar’. Zij zou volgens Moskou waarnemer zijn in de eenheid die Oekraïens mortiervuur dirigeerde op een positie van de separatisten. Tijdens die gevechtshandeling zouden de journalisten en meerdere burgers zijn gedood, aldus de Russen.

De EU en de Amerikaanse president Obama hebben Rusland opgeroepen Savtsjenko onmiddellijk vrij te laten. De pilote, die ook wordt verdacht van het illegaal betreden van Russisch grondgebied, ging begin maart in hongerstaking.

Middelvinger

Savtsjenko toonde zich eerder deze maand tijdens een rechtszitting van haar meest onverschrokken kant. Vanuit een kooi ontkende zij een misdaad te hebben gepleegd. Vervolgens riep ze op tot een Maidan-revolutie op het Rode Plein in Moskou en stak ze haar middelvingers op naar de rechters. Savtsjenko:

“Ik ga terug naar Oekraïne. Desnoods in een kist, maar ik ga terug.”

Ontkenning

Volgens de verdediging werd Savtsjenko krijgsgevangen gemaakt uren vóór de dood van de Russische journalisten. De Russische advocaten van de pilote hebben telefoongegevens uit Oekraïne ingebracht om dat te bewijzen.

Savtsjenko gaf eerder aan geen hoger beroep te zullen aantekenen, omdat ze zegt de Russische rechtbank en het uitgesproken vonnis niet te erkennen. Ze noemde Rusland een “totalitaire staat”.

Protest in Kiev

Eerder deze maand gingen tienduizenden mensen in de Oekraïense hoofdstad Kiev de straat op om te demonstreren voor de vrijlating van Savtsjenko. Vanwege haar inzet in het Oekraïense conflict en haar strijdlust tijdens haar gevangenschap wordt de pilote door veel Oekraïners als held gezien. In Rusland demonstreerde vandaag buiten de rechtszaal een groep mensen vóór de veroordeling van Savtsjenko:

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix ‘Savtsjenko beken!’ ‘Demonstratie’ tegen de Oekraïense pilote buiten de rechtszaal. Vandaag en morgen vonnis. https://t.co/T29Ep6N7sA

Een groep Oekraïense regeringsfunctionarissen die maandag probeerde naar de stad te reizen waar de rechtszaak wordt gehouden, werd volgens persbureau Reuters bij de grens tegengehouden. President Petro Porosjenko zei eerder alles te doen wat in zijn macht ligt om Savtsjenko vrij te krijgen. Sindsdien gonzen er geruchten over een mogelijke gevangenenruil tussen Kiev en Moskou.

Twitter avatar poroshenko Петро Порошенко Дякую учасникам Міжнародної консультативної ради, які приєдналися до заклику звільнити Надію Савченко #FreeSavchenko https://t.co/JGvXFFrXx1
    • Casper van der Veen