Komende jaren sluiten nog meer gevangenissen

Zeker een derde van de cellen staat leeg. Vakbond FNV is woedend over de voorgenomen sluiting.

De penitentiaire inrichting Haaglanden. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Opnieuw zal de komende jaren een aantal gevangenissen zijn deuren moeten sluiten. Dit komt doordat een groot deel van de cellen leeg staat en de komende jaren vermoedelijk leeg zal blijven. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie; VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het zou gaan om 3.000 plaatsen in gevangenissen en 300 plaatsen in jeugdinrichtingen in de komende vijf jaar. Maar liefst een derde van alle cellen wordt momenteel niet gebruikt. Die leegstand kost het ministerie naar eigen zeggen te veel geld. Bovendien wordt er op basis van CBS-cijfers vanuit gegaan dat het aantal misdrijven jaarlijks met 0,9 procent daalt, onder meer door de vergrijzing, wat vermoedelijk nog meer leegstand zal opleveren. Ten slotte delen rechters volgens Van der Steur lagere straffen uit, waardoor cellen ook korter gebruikt worden.

De sluiting van de gevangenissen zal volgens de minister onvermijdelijk gevolgen hebben voor het personeel, dat eerder op de dag is ingelicht over de voorgenomen sluitingen. Het ministerie heeft Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de opdracht gegeven om met een conceptplan te komen. Van der Steur hoopt dat dit voor de zomer is afgerond.

Reactie vakbond

Vakbond FNV Overheid noemt de beoogde sluiting “onaanvaardbaar en in strijd met eerdere beloftes.” In 2015 zei toenmalig staatssecretaris Fred Teeven dat er geen gevangenissen meer zouden worden gesloten. FNV-bestuurder Frans Carbo:

“Minister Van der Steur verbreekt deze politieke belofte door vandaag alsnog aanzetten tot nieuwe sluitingen aan te kondigen, waardoor ongeveer 1.900 arbeidsplaatsen verdwijnen.”

De vakbond bespreekt binnenkort welke stappen en acties zullen worden uitgevoerd. Volgens FNV Overheid zorgen de sluitingen voor spanning onder medewerkers en tot een onaanvaardbaar hoge werkdruk, waardoor de veiligheid van personeel en burgers in het geding komt. Carbo:

“De veiligheid voor personeel en samenleving staat hierdoor ook steeds meer onder druk, gezien de vele incidenten die voortdurend in de media verschijnen. Kortom, het gevangeniswezen (inclusief jeugd en TBS) kraakt al aan alle kanten en het personeel kan de klappen steeds maar weer opvangen. De rek is er uit en de Tweede Kamer moet hier niet in mee gaan.”

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over het gevangeniswezen.

    • Casper van der Veen