Hoofdkwartier EU-missie in Mali belaagd

Gewapende mannen hebben het hoofdkwartier van de EU-trainingsmissie in Bamako beschoten. Eén van hen is gedood.

De Duitse president Joachim Gauck was in februari op bezoek bij de EU-trainingsmissie in Mali, die wordt aangevoerd door Duitsland. Foto Habibou Kouyate/AFP

In de Malinese hoofdstad Bamako hebben nog ongeïdentificeerde en gewapende mannen het vuur geopend op het hoofdkwartier van de militaire trainingsmissie van de EU (EUTM). Daarbij zou volgens een functionaris van het Malinese ministerie van Defensie een van de aanvallers zijn gedood, meldt Reuters.

De aanval vond plaats op het Nord-Sud hotel in Bamako, dat door de Europeanen is omgebouwd tot een militaire trainingsbasis. De aanvallers wilden het gebouw door de voordeur binnendringen en zouden door bewakers bij de ingang beschoten zijn. Het vuurgevecht duurde volgens het ministerie minutenlang voordat de aanval werd afgeslagen. Twee mensen zijn gearresteerd. Er zijn geen mensen van de EU-missie gewond geraakt, zo wordt gemeld op Twitter.

Twitter avatar eutmmali1 eutmmali EUTM-MALI HQ has been attacked. No EUTM-Mali personnel has been hurt or injured during the attack. EUTM-Mali is at the securing the area.

De EU-missie in Mali werd in 2013 opgericht met als doel strijdkrachten in het land te trainen en te adviseren. De groep van zeshonderd militairen onder Duitse leiding, waartoe ook één Nederlander behoort die meedraait in een Belgisch regiment, moet nadrukkelijk niet betrokken worden bij de strijd. in 2014 werd de missie verlengd tot 18 mei 2016.

In het land is ook een veel grotere VN-vredesmissie (10.000 militairen) aanwezig. Die moeten ervoor zorgen dat jihadistische strijders in het noorden van het land niet vrij kunnen bewegen. Als onderdeel van Minusma, zoals de missie heet, zijn er 450 Nederlandse militairen in Mali gestationeerd. Zij voeren voor de VN-missie verkenningen uit en verzamelen inlichtingen.

    • Sam de Voogt