Hoe het is om maandenlang ‘locked-in’ te zijn

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt – voor de laatste keer – een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_groot
Radio Doc, het documentaireprogramma van Radio 1, begon gisteren met een fragment van Langs de Lijn en Omstreken. Dat is de wat Frankenstein-achtige samenvoeging van persoonlijke interviews en sportverslaggeving. Schrijver Guus Bauer was er onlangs naar aanleiding van zijn laatste boek Vogeljongen, over iemand die locked-in raakt, een syndroom waarbij iemand lichamelijk in comateuze toestand is, maar wel volledig bij kennis blijft. Bauer vertelde hoe dat was geweest - want dit was zijn meest persoonlijke boek ooit. Maar steeds als het diepgang dreigde te krijgen, viel ergens een doelpunt en moest het programma overschakelen.

Radiomaker René van Es hoorde het interview en besloot Bauer op te zoeken voor een eigen interview. Hoe was het om dat mee te maken? Hoe was het begonnen? En wat had hij al die tijd allemaal gedacht, toen hij daar lag en alleen maar naar het systeemplafond kon staren?

Daar gaat het eerste gedeelte van Ingesloten over. Bauer vertelt Van Es over de absurde toestand waar hij in belandde:

“In eerste instantie wilde ik kijken hoe laat het was. En op dat moment ga je dus heel bewust een beweging maken, en dan denk je: wat is dit nu, het gebeurt niet. Dus ik kon helemaal niks. Er ontsnapte mij in gedachten, dat is heel gek, een soort oerkreet, een angstkreet, van: wat is dit?”

Na twee gesprekken komt Van Es bij zijn eindredacteur, Jaïr Stein. Die vindt het “waanzinnig”, maar mist nog wat feiten. Welk ziekenhuis was het nou? Hoe kan het dat Bauer twee boeken uitbracht in het jaar waarin hij locked-in zou zijn geweest, en eentje in het jaar erna? Waar was zijn familie in die tijd? Er ontspint zich een spannend gesprek als de twee Bauer nog een keer opzoeken.

Je kunt de aflevering hier luisteren. Of zoek ‘Radio Doc’ in je favoriete podcastapp.

Dit was de laatste aflevering van deze rubriek. Hier alle voorgaande stukjes.

    • Peter Zantingh