Hiphopcollectief New Wave wint ook Edisons

In januari kreeg het opkomend hiphoptalent, zo’n twintig jonge Nederlandse rappers, al de Popprijs.

Lil' Kleine tijdens de uitreiking van de Edison Pop-prijzen. De zanger ontving de vakprijs voor de categorie beste nieuwkomer. Foto Sander Koning / ANP

“Een niet te stoppen fenomeen dat hit na hit opleverde, nieuwe sterren lanceerde en streamingrecords verpulverde.” Zo beschreef de Edison-jury vanavond hiphopcollectief New Wave. Het project van opkomend hiphoptalent, met zo’n twintig jonge Nederlandse rappers, won vanavond bij de Edisons Pop 2016 in The Harbour Club Amsterdam de meeste prijzen: het beste album en beste hiphop. In januari kreeg New Wave al de Popprijs.

New Wave-rapper Lil’ Kleine won in zijn eentje ook de Edison Nieuwkomer. Hij nam “met al zijn muzikale kwaliteiten, zijn brutale bravoure, zijn rake zinnen en zijn presence op het podium en daarbuiten, zijn plek in de Nederlandse popmuziek met een verbluffende vanzelfsprekendheid gewoonweg in.”

Lees ook de recensie van zijn laatste optreden Lil’ Kleine brengt soepele hiphopshow

Oudste muziekprijzen van Nederland

Bij de besloten, uitgereikte Edisons Pop met optredens draait het om prijzen van een vakjury, die wordt voorgezeten door schrijver/presentator Leon Verdonschot. Er zijn sinds 2009 enkel Nederlandse winnaars. De Edisons worden uitgereikt sinds 1960 en zijn daarmee de oudste muziekprijzen van Nederland.

Rockband John Coffey werd erkend als top van de Nederlandse rock. De band My Baby maakte een sterk alternatief album, Shamanaid. Zanger Douwe Bob maakte de beste pop met zijn album Pass it On. En zanger Kenny B kreeg prijs voor het beste liedje, Parijs - “een liedje waarvan het hele land vlinders in de buik kreeg”.

DJ Tiësto oeuvreprijs

De opzwepende video Witch Doctor van rockband De Staat, waarin zanger Torre Florim zijn publiek tot ontzagwekkende, krankzinnige proporties opzweept, kreeg de beste video-prijs.

Het dj-collectief Yellow Claw onderstreepte zijn internationale doorbraak met de Edison Dance. In de categorie volksmuziek won zanger Tino Martin.

De vorige week bekendgemaakte Edison oeuvreprijs is voor het eerst naar iemand uit de dancewereld gegaan: DJ Tiësto. Volgens de jury is hij bepalend geweest voor de positionering van de dj in de muziekindustrie. De Bredase dj heeft met zijn carrière de status van dj’s wereldwijd voorgoed veranderd.

    • Amanda Kuyper