Verdachte aanslagen Parijs ‘Kayal’ geïdentificeerd

In werkelijkheid heet hij Najim Laachraoui. Hij is vermoedelijk een handlanger van Abdeslam geweest.

Een in december vrijgegeven foto van Najim Laachraoui. Foto Belgische politie / AFP

Het parket in Brussel heeft de identiteit van de terreurverdachte die opereerde onder de schuilnaam Soufiane Kayal achterhaald. Het gaat om Najim Laachraoui, een 24-jarige Syriëganger. Hij is op verschillende momenten in contact geweest met onder anderen Salah Abdeslam en is mogelijk betrokken geweest bij de aanslagen in Parijs.

Uit onderzoek bleek dat Laachraoui in september tijdens een controle aan de Hongaars-Oostenrijkse grens bij Abdeslam in een auto zat. Hij had op dat moment valse Belgische papieren. In dezelfde Mercedes zat Samir Bouzid, de valse identiteit van hoogstwaarschijnlijk de Algerijn Mohamed Belkaïd. Laachraoui had verder onder de naam Kayal een huis gehuurd in Auvelais, dat op 26 november werd doorzocht. In dat huis werd DNA van Laachraoui aangetroffen, meldt het parket.

Belkaïd en Laachraoui ontvingen op de avond van de aanslagen in Parijs een sms’je van een toestel van Abdeslam met daarin de tekst “Daar gaan we, het is begonnen”. Het lijkt er op dat de twee de commando’s aanstuurden. Belkaïd wordt gezien als het logistieke brein achter de aanslagen. Hij werd dinsdag doodgeschoten bij een inval in de Brusselse gemeente Vorst. De rol van Laachraoui is nog onduidelijk.

Maandag gaat een opsporingsbericht uit voor Laachraoui. Volgens het parket zijn de onderzoekers hem niet op het spoor gekomen dankzij informatie van Salah Abdeslam.

    • Bastiaan Nagtegaal