FC Twente trekt jaarrekening in; nieuwe sancties dreigen

Nieuw puntenaftrek lijkt onafwendbaar nu de jaarrekening niet klopt. Bij de volgende overtreding wordt de proflicentie afgenomen.

Op 12 maart liepen ruim 4.000 supporters mee in een mars ter ondersteuning van FC Twente.
Op 12 maart liepen ruim 4.000 supporters mee in een mars ter ondersteuning van FC Twente. Foto ANP

Nieuwe puntenaftrek voor FC Twente is vrijwel onafwendbaar nu de club de al ingediende jaarrekening over het seizoen 2014/2015 heeft ingetrokken. Aanleiding is de recentelijk opgedoken overeenkomst rond de transfer van Dusan Tadic in 2014. Bij een volgende overtreding op financieel gebied wordt de licentie afgenomen.

Tadic vertrok voor 14 miljoen euro naar Southampton en zijn zaakwaarnemer bedong een commissie van 3,6 miljoen euro, over te maken in twee transacties van 1,8 miljoen. FC Twente meldde echter alleen de eerste transactie. Onlangs lekte ook de tweede betaling van 1,8 miljoen euro uit en daardoor kloppen de jaarcijfers nu niet meer. Ook de goedkeuringsverklaring van de accountant is ingetrokken. Interim-directeur Onno Jacobs zegt sancties te verwachten:

“Het intrekken van de jaarrekening zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe sancties van de KNVB-licentiecommissie. Naast een boete moeten we helaas ook rekening houden met nieuwe puntenaftrek. FC Twente zou dan opnieuw de wrange vruchten plukken van het gevoerde beleid in de achterliggende periode. We zullen dit moeten accepteren, maar het is natuurlijk een hard gelag voor iedereen in en rondom FC Twente.”

Lees ook het vragenstuk over de situatie bij de club: FC Twente naar vijfde klasse? Zou zomaar kunnen

De licentiecommissie van de KNVB stelt in een reactie dat FC Twente al meerdere keren niet heeft voldaan aan de financiële doelstellingen:

“Als gevolg daarvan kreeg FC Twente eerst een publieke waarschuwing en daarna twee keer drie winstpunten in mindering. De volgende mogelijke sancties uit dit zelfde sanctietraject zijn nogmaals drie punten in mindering en vervolgens uiteindelijk het verlies van de licentie.”

Intrekking proflicentie dreigt

Voor FC Twente dreigt volgend seizoen uitsluiting van professioneel voetbal. KNVB-directeur Bert van Oostveen zei begin maart de kans “niet heel groot” te achten dat de club volgend jaar een licentie krijgt. Sportredacteur Bart Hinke schreef daarover het volgende:

“Opgeteld bij eerdere sancties komt de hoogste straf, intrekking van de licentie voor profvoetbal, akelig dichtbij. FC Twente kan zich geen misstap meer veroorloven in het sanctietraject dat hoort bij de status van club in de zorgwekkende ‘categorie 1’. Als de licentiecommissie van oordeel is dat aanpassing van de prognoses over 2015/16 óók bestraft moet worden, is het einde verhaal. Dat ligt niet voor de hand, aangezien de club voor hetzelfde vergrijp dan twee keer gestraft wordt, maar de regels zijn niet eenduidig. FC Twente staat bovendien niet bepaald in een goed boekje bij de KNVB, met een verleden van misleiding en conflict.”

Twente heeft een plan moeten schrijven waarmee de club uit categorie 1 wil komen. Daar mag het niet bij achterlopen. Betrokkenen zien dat vooralsnog positief in. Het bestuur van de club is op aanraden van een onderzoekscommissie opgestapt.