Sport

FBI gaat iPhone kraken zonder hulp van Apple

De FBI heeft genoeg van het verzet van Apple. Het gaat met hulp van een andere partij de iPhone van de San Bernadino-schutter kraken.

Foto: iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Slecht nieuws voor Apple in de strijd met de FBI, meldt The New York Times. De autoriteiten geven aan dat zij mogelijk zelf - en met hulp van een andere partij - de iPhone van een van de daders van de schietpartij in het Californische San Bernardino kunnen ontgrendelen.

Apple voorman Tim Cook verzette zich de afgelopen weken hevig tegen het helpen van de FBI (door met software een achterdeur te creëren om de telefoon in te kunnen). De CEO vergeleek dit met het maken van een “software-variant van kanker”; niet alleen veiligheidsdiensten zouden dan versleutelde iPhones kunnen kraken, maar ook criminelen die de onvermijdelijk software in handen zouden krijgen.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is het omzeilen van Apple in deze zaak wenselijk. Een slepende publiciteitsoorlog met het populaire techbedrijf is in niemands voordeel. Maar Apple moet zich misschien wel zorgen gaan maken over de versleuteling van hun telefoons. Want als een derde partij die makkelijk kan kraken, dan is die toch niet zo veilig.

Hulkmania eist nog meer geld van Gawker

‘Whatcha gonna do, brother? Whatcha gonna do when Hulkamania runs wild on you?’ Het New Yorkse mediabedrijf Gawker weet wat het moet doen. Het moet een aanzienlijke schadevergoeding betalen aan voormalig worstelaar Hulk Hogan (ook wel bekend als Hollywood Hogan of zijn echte naam Terry Gene Bollea) voor het online zetten van een fragment van een uitgelekte seksvideo. Hierin heeft de Amerikaanse celebrity seks met de vrouw van een vriend en bezigt hij racistische taal. Dat laatste zorgde voor het einde van zijn worstelcarrière.


Afgelopen vrijdag al besliste een rechter dat Gawker 115 miljoen dollar aan schadevergoeding moet betalen aan de worstelaar. Maar gisteren deed de jury daar nog eens 15 miljoen dollar aan vermeende schade bovenop, meldt re-code. Ook moet de oprichter van het mediabedrijf 10 miljoen dollar betalen aan Bollea. De redacteur die de blogpost met het videofragment online zette betaalt 100 duizend dollar aan de worstelaar. Het is een fikse boete die bedoeld is om dit soort beelden te ontmoedigen. Volgens Gawker was het geheel in zijn recht bij de publicatie, die zou vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Gawker gaat dan ook in hoger beroep.

Cuba libre!

Cruisebedrijf Carnival mag binnenkort adverteren met Havana als een van zijn aanmeerplaatsen, schrijft Bloomberg. Het wordt hiermee het eerste Amerikaanse bedrijf in vijftig jaar dat een haven vindt in Cuba. Gisteren maakte Carnival het nieuws bekend, dezelfde dag van het historische bezoek van president Barack Obama aan het eiland.
https://youtu.be
De afspraken met de Cubaanse overheid en lokale reisbureaus opent het Caribische gebied voor Carnival. Het in Miami gebaseerde bedrijf meert vanaf mei naast Havana ook aan in Santiago de Cuba en Cienfuegos. Volgens CEO Arnold Donald is dit een “historische mogelijkheid” om Amerikaanse consumenten die “staan te springen om Cuba te ontdekken”. Dat wil Carnival doen tegen een stevige prijs: tussen de 1800 em 8250 dollar per hut.