VN deels weg uit Westelijke Sahara

Tientallen VN-medewerkers zijn zondag vertrokken uit de Westelijke Sahara nadat Marokko had geëist dat ze het gebied zouden verlaten. Marokko beschuldigt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ervan niet langer neutraal te zijn in het conflict over het betwiste gebied. Ban noemde het Marokkaanse bestuur van de regio vorige week een „bezetting”. Marokko reageerde fel op die opmerking en eist het vertrek van 84-VN-medewerkers. Daarvan zijn er nu enige tientallen vertrokken naar de Canarische Eilanden. Rabat dreigde eerder al zijn troepen terug te trekken uit VN-vredesmissies, maar daar kwam het later van terug. Marokko annexeerde de Westelijke Sahara in 1975, toen Spanje zijn aanspraken op het gebied opgaf. Onlangs bezocht Ban vluchtelingenkampen van de Sahrawi, een volk dat aanspraak maakt op het gebied en oorlog met Marokko voerde tot in 1991 een bestand werd gesloten. Het Saharaanse onafhankelijkheidsfront Polisario wil een referendum over onafhankelijkheid, maar Marokko wil alleen een beperkte mate van autonomie. De rebellen dreigen nu met een hervatting van de oorlog. (AP/Reuters)