Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Hoe lang moeten commissarissen blijven zitten? Private equity in de zorg en Den Haag filestad achter de duinen.

Foto: ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Verkorting zittingsduur commissarissen ingrijpend

Mijntje Lückerath spreekt zich in de Volkskrant uit tegen de plannen om de Code Tabaksblat te vernieuwen. Volgens de hoogleraar Corporate Governance aan de Tilburg University heeft het verkorten van de maximale zittingsduur van commissarissen van twaalf naar acht jaar ‘ingrijpende gevolgen’.

Want dat betekent dat een derde van de pakweg 450 commissarissen bij de 84 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven komend jaar - als de nieuwe code ingaat - al moet opstappen. Dat betekent dat bedrijven zoals Philips, Ahold, Unilever en ING vrijwel meteen commissarissen moeten inwisselen voor nieuwe topmannen -en vrouwen. Hoewel Lückerath de aanbevelingen van de commissie-Van Manen toejuicht, omdat het de ‘breed gedragen mening dat de huidige twaalf jaar te lang is en dat herbenoeming te vaak een automatisme is’ en de bedrijfstop diverser maakt, is ze erg kritisch. Want er gaat volgens haar aanzienlijk veel kennis en ervaring verloren als iemand na acht jaar plaats moet maken, die mogelijk niet opgevangen kan worden door nieuwe of zittende bestuurders.

Meer private equity in de zorg

Steeds meer durfkapitalisten duiken de zorg in, schrijft het FD. Volgens een marktanalyse van financieel adviseur Boer & Croon Corporate Finance neemt het aantal fusies en overnames in de sector toe. Vorig jaar was er zelfs sprake van een record: er ging 2 miljard in om.

Boer & Croon Corporate Finance rekent erop dat het plafond nog niet bereikt is. Durfinvesteerders denken nog veel te kunnen halen in de zorgsector. Volgens Boer & Croon zien zij dit als “een interessante sector waarin veel mogelijkheden liggen”. Maar het aantal overnames en fusies van ziekenhuizen en klinieken neemt gelukkig af en die lijken voorlopig in rustiger vaarwater gekomen te zijn, schrijft het FD.

Meeste file in Den Haag

Automobilisten, vermijd Den Haag. Hier staan auto’s het vaakst in de file, schrijft RTL Nieuws op basis van de jaarlijkse TomTom Traffic Index. De stad is voor het derde jaar op rij koploper met de meeste filevertraging van Nederland. Groningen is een krappe tweede met 22 procent vertraging.

Volgens TomTom ondervinden automobilisten in Den haag gemiddeld 23 procent vertraging. Dat komt neer op zo’n zeven minuten op een reis van dertig minuten. Een week dagelijks op en neer reizen door Den Haag levert dan 70 minuten extra reistijd op. Volgens de TomTom Traffic Index gaat het in de stad vooral mis op de A4/A13 tussen knooppunt Ypenburg en Afrit 9 Delft, het einde van de A12 en A4 Prins Clausplein.