‘De Verenigde Naties zijn een mislukking’, zegt vertrekkende VN-topman

Beeld Erik Söderberg

In een opzienbarend opiniestuk in de New York Times veegt Anthony Banbury de vloer aan met de bureaucratie van de Verenigde Naties. Hij beschuldigt de VN van “kolossaal mismanagement” en stelt dat de organisatie faalt bij de verdediging van de principes waarvoor ze is opgericht.

Banbury is niet zomaar iemand. Hij werkte drie decennia bij de VN op verschillende hoge posities. Hij was onder meer hoofd van de missie om de ebola-epidemie in West-Afrika te bestrijden, hield toezicht op de organisatie van de missie die de chemische wapens Syie uit moest krijgen, en werkte tot een maand geleden als assistent-secretaris-generaal.

Een van zijn belangrijkste kritiekpunten geldt de logge bureaucratie, waardoor het aannemen van getalenteerde medewerkers gemiddeld 213 dagen in beslag neemt. Door een recente reorganisatie wordt die termijn waarschijnlijk nog eens met een jaar verlengd. Mensen ontslaan blijkt al even lastig, zelfs als ze evident niet goed functioneren.

“Er is nu een stafchef van een grote vredesmissie die duidelijk incompetent is. Velen hebben geprobeerd van hem af te komen, maar zonder serieuze misdaad is het vrijwel onmogelijk om iemand te ontslaan binnen de VN.”

Banbury heeft ook kritiek op de vredesmissies, die volgens hem vaak te lang doorgaan en teveel geld kosten. In Mali wordt 80 procent van het budget uitgegeven aan logistiek en beveiliging. Kortom, de 10.000 soldaten en militairen van de VN zijn een hele dure schietschijf. In sommige gevallen, zoals in de Centraal Afrikaanse Republiek, worden de blauwhelmen zelfs onderdeel van het probleem. VN-soldaten uit Congo en Congo-Brazzaville maakten zich schuldig aan verkrachting.

In de aanloop naar de verkiezing van een nieuwe secretaris-generaal volgend jaar roept Banbury de lidstaten op een hervormer te kiezen. Ook stelt hij een aantal noodzakelijke hervormingen voor. Lees hier het hele verhaal.

    • Toon Beemsterboer