De oudste man ter wereld

Israel Kristal daagt niet alleen ’s mens sterfelijkheid uit, maar trotseerde ook dier moordzucht. Israel Kristal, zo bevestigt de Guinness World Records-organisatie, is nu de oudste man ter wereld, met 112 jaar en 188 dagen. Hij overleefde het Duitse vernietigingskamp Auschwitz. Daar werden zijn vrouw en twee kinderen vermoord. Kristal werd geboren in de buurt van het Poolse stadje Zarnow. Op zijn zevende verloor hij zijn moeder en niet veel later in WOI namen de Russen zijn vader gevangen. Vader kwam niet meer terug. Het is maar de vraag of Kristal gezond heeft geleefd. Voor én na de oorlog produceerde hij soep. In mei 1945 woog hij nog 37 kilogram.

Vijf jaar na de oorlog emigreerde hij naar Israël, met zijn nieuwe vrouw en hun zoon. „Ik ken het geheim voor lang leven niet”, zegt Kristal, die nog scherp van geest is. „Het enige wat we kunnen doen, is keihard blijven werken en herbouwen wat verloren is gegaan.”

    • Pieter van Os