De batterij was leeg na een memorabele week

In de topper tegen Ajax toonden de spelers van PSV een gebrek aan slagkracht. Vermoeidheid na de kraker tegen Atlético Madrid?

In een stadion dat smachtte naar de opwinding van een rechtstreeks duel om de titel, kwam de grilligheid van topsport voor het voetlicht. Terwijl PSV dinsdagavond liefst 120 minuten lang de nul hield tegen de Spaanse topclub Atlético Madrid, had concurrent Ajax zondag aan 72 seconden genoeg om PSV een klap te geven waar het niet meer van herstelde. „Als je tegen Ajax even niet oplet, weet je dat dat fataal kan zijn”, zei spits Luuk de Jong.

Wiebelige werkelijkheid

Een understatement. Want de razendsnelle tegentreffer van Arek Milik is misschien wel catastrofaal in de jacht op zijn tweede landstitel bij PSV. Juist zondag kon PSV zijn koppositie verstevigen, maar na de tegentreffer was het vertrouwen weg en nam de onmacht toe, met als gevolg dat de wereld er ineens heel anders uitziet. De wiebelige werkelijkheid van een ploeg die moet hopen dat Ajax een misstap begaat.

De nederlaag kon er nog wel bij na die memorabele week. Bewonderenswaardig was het gelijkspel van dinsdag in de Champions League, ook al werd er na strafschoppen verloren, maar in de nasleep waren het vooral supporters van PSV die de publiciteit domineerden. In woord en gebaar hadden ze minachting getoond voor bedelende zigeuners in Madrid, wat het gelijkspel tegen Atlético naar de achtergrond verdrong. Directeur Toon Gerbrands kon alleen maar briesen. PSV heeft de fans uitgenodigd voor een sanctiegesprek.

Nadat het merendeel van de sportcolumnisten het supportersgedrag had geduid, kreeg PSV de kans om de aandacht weer op sportieve prestaties te vestigen. Maar de benen wilden niet. Te loom. „Je zag dat Ajax fitter was”, erkende Jetro Willems. Dat PSV onherkenbaar voetbalde, was volgens hem geen gevolg van de opgepookte sfeer. Willems: „Het is normaal dat dit als een kampioenswedstrijd werd ervaren.”

Vermoeidheid

Vermoeidheid leek het werkelijke probleem. Een batterij die niet volgeladen was toen alle energie nodig was om te wedijveren met Ajax. PSV kreeg na dinsdag de maximale voorbereidingstijd doordat het pas zondag om 16.45 uur moest spelen, maar het gebrek aan slagkracht was duidelijk zichtbaar. „We zullen nooit weten of het aan de wedstrijd van dinsdag lag”, zei De Jong, „Maar na vijf dagen moeten wij weer top kunnen presteren.”

De volle speelkalender kan schadelijke gevolgen hebben, maar misschien blijkt het ook wel een kracht. De Champions League heeft de spelers van PSV gelouterd. Aanvaller Jürgen Locadia mopperde begin dit seizoen over het feit dat hij niet in de spitspositie mag spelen – hij kwam zelfs niet trainen – maar na vele sterke optredens is de ‘vleugelaanvaller’ nu geselecteerd voor de aanstaande oefencampagne van het Nederlands elftal. Vrijdag speelt Oranje thuis tegen Frankrijk, dinsdag tegen Engeland.

Misschien kan het ontwikkelingsproces van dit seizoen niet direct in klinkende munt worden omgezet, maar de ploeg heeft genoeg potentie om terug te slaan. „We moeten beide benen op de grond houden”, aldus De Jong. In zijn geval liefst twee fitte.

    • Fabian van der Poll