CPB: hervatting grenscontroles kan miljarden kosten

Het Centraal Planbureau verwacht een verlies van 9 miljard in 2020 voor Nederland als de grenscontroles niet worden stopgezet.

Op de A1 bij de grensovergang de Lutte is de grenscontrole verscherpt. ANP / Vincent Jannink

De hervatting van de grenscontroles van Schengenlanden remt de economische groei. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in het maandag gepubliceerde Centraal Economisch Plan 2016. Het CPB verwacht een kostenpost van 9 miljard in 2020 voor Nederland als de Schengenlanden nog jaren streng blijven optreden bij de grenzen.

Grenscontroles kunnen handelsstromen beperken doordat kosten van het handelsverkeer hoger worden en er langere wachttijden komen bij de grens, schrijft het CPB. Andere negatieve effecten zijn te verwachten door het inperken van het vrij verkeer van personen. De vrees is dat het toerisme en het woon-werkverkeer hierdoor verder geraakt wordt.

Het CPB verwacht in 2020 een krimp van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) met 1,3 procent als Schengen tot die tijd blijft wankelen, en voor de EU een krimp van gemiddeld 0,7 procent. De reden voor de grotere bbp-krimp in Nederland ten opzichte van dat van de EU, is dat handel een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse economie.

Het is officieel de bedoeling dat EU-lidstaten na november niet meer afwijken van de afspraken rondom de binnengrenzen van Schengen, maar het CPB gaat bij deze berekeningen dus uit van een scenario waarin grenscontroles binnen Schengen aan de orde blijven.

Akkoord

Een aantal Schengenlanden stelde afgelopen tijd grenscontroles in vanwege de vluchtelingenstroom, zoals Oostenrijk, Frankrijk in de nasleep van het terreur in Parijs, Zweden en Denemarken.

Vrijdag werd een akkoord gesloten voor een zogenoemde luchtbrug voor legale migratie uit Turkije. Volgens de nieuwe afspraken kan Griekenland straks vluchtelingen die illegaal het land binnenkomen terugsturen naar Turkije. In ruil daarvoor neemt de EU Syrische vluchtelingen rechtstreeks op uit Turkije. Dat land biedt op het moment aan zo’n 2,6 miljoen gevluchte Syriërs onderdak.

    • Liza van Lonkhuyzen