Britse Paasmuziek in lente-jubelstemming

Na passie volgt Pasen. Wie bij het opbergen van de Matthäus-Passion even niet weet wat vervolgens op te zetten, kan terecht bij het nieuwe album Haec dies van het Choir of Clare College geleid door Graham Ross. De voor de foto keurig in het gelid poserende en gekostumeerde jonge zangers uit Cambridge kozen een selectie Paasmuziek die vele eeuwen omspant. Van gregoriaans en Orlandus Lassus gaat het via het mierzoete Easter van Vaughan Williams naar een gespierde koor- en orgelpremière van Matthew Martin. Een hoogtepunt is Surrexit pastor bonus van de 16de-eeuwse Jean L’Héritier: een weldadig weefsel van polyfonie dat langzaam ten hemel stijgt. De verfijning in samenzang is bij het koor van adolescenten weliswaar al hoog, maar ook nog hoorbaar in ontwikkeling. Dat wordt gecompenseerd door een lenteachtig timbre dat uitstekend past bij de jubelstemming van deze verzamelde Paasmuziek.

    • Floris Don