Borsten voor Bernie, kolven bij Facebook

Arjen van Veelen schrijft wekelijks over een nieuwsfoto. Vandaag: de borstvoedende supporter van Bernie Sanders

Een moeder die haar kind voedt, waarom is zoiets natuurlijks toch spectaculair? Omdat de culturele norm is dat vrouwen hun borsten een beetje verstoppen tijdens het voeden. Maar deze Amerikaanse vrouw, Margaret Ellen Bradford, ontblootte haar borst te midden van duizenden mensen en voor draaiende camera’s. En ze concentreerde zich niet op haar kind, maar op de socialistische presidentskandidaat Bernie Sanders.

De foto werd een hit, niet alleen in het zogenaamd preutse Amerika, maar wereldwijd. De vrouw riep andere moeders op ook borstvoedingsfoto’s te delen, met de hashtag #BoobsForBernie (#TietenVoorBernie).

Blote-borsten-activisme, maar niet zoals de Femen-activisten; het zijn gewoon vrouwen die hun kind te eten willen geven in het openbaar. Om die reden zie je de laatste jaren het fenomeen van de ‘Brelfies’: selfies van vrouwen die hun kind de borst geven. Een taboe doorbrekend fenomeen – op het eerste gezicht. Als vrouwen overal kunnen voeden, vergroot dat tenslotte hun actieradius.

Twitter avatar CeltichobbitAK Rebecca Skovbo No greater feelin than knowing that my body has sustained a life(that was grown INSIDE me)for a whole year #brelfie https://t.co/YLdJgIPMfM

Ongemakkelijk

Ook in Europa speelt dit. Afgelopen week, bijvoorbeeld, begon een moeder in de hippe Berlijnse wijk Prenzlauer Berg een online actie nadat haar was gezegd dat ze geen borstvoeding mocht geven in een café. „Berlijnse moeder eist recht op borstvoeden in openbaar”, berichtte het Algemeen Dagblad deze week. De krant suggereerde dat het taboe op de blote borst kwam van de moslims: „Kan dit nog wel nu er zoveel asielzoekers naar de stad zijn gekomen uit Arabische en Afrikaanse landen?” Arme moslims, het ene moment komen ze hier voor borstvergrotingen, het volgende moment zijn ze juist te preuts.

Ik denk dat ook andere Berlijners zich ongemakkelijk voelen bij een ontblote borst achter een bierglas. Begrijpelijk, wel. Veel mannen snappen borsten alleen als die seks uitstralen. Zie ook de decaan van de Amsterdamse Hogeschool die een tijdschrift verstopte omdat er borsten op de cover stonden zonder seksueel verband; een mindfuck.

De borstvoedende moeders zijn wat dat betreft taboe doorbrekend, ja. Toch zijn ze tegelijk ook conservatief en rolbevestigend.

Het taboe op kunstmatige babyvoeding is groter dan dat op borstvoeding geven in het openbaar

Het moedermelk-activisme komt vaak voort uit dezelfde terug-naar-de-natuur-beweging die je ook in de supermarkt ziet. Mensen willen ‘eerlijke’ en ‘echte’ voeding, zonder e-nummers, organisch, enzovoorts. Moedermelk is raw food bij uitstek. Het is trouwens diezelfde, hardnekkige hang naar echtheid en eerlijkheid waardoor mensen uitkomen bij de ‘authentieke’ Bernie Sanders. En bij de ‘natuurlijke’ rol van de vrouw.

„Een hongerige baby is een hongerige baby”, zei de moeder na afloop van de bijeenkomst tegen een lokale nieuwszender. Alsof je geen andere optie hebt, bijvoorbeeld: kolven en iemand anders de fles laten geven. En ze vertelde ook dat Bernie Sanders haar persoonlijk had bedankt voor haar actie. „Hij bedankte me voor het doen wat moeders doen, en voor het verzorgen van mijn dochter toen ze haar moeder nodig had, zelfs als dat betekent: voeden in het openbaar.”

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

Doen wat moeders doen? Dat klinkt alsof voor kinderen zorgen het enige is wat moeders kunnen doen. Of zoals een ouderschapscolumnist van magazine Slate opmerkte: een vrouw kan ook moeder zijn en tegelijk presidentskandidaat, zoals Hillary Clinton. (Of geen moeder zijn en toch presidentskandidaat).

De druk om ‘te doen wat moeders doen’ komt vaak van mannen. Deze week zei televisiekok Jamie Oliver bijvoorbeeld dat vrouwen meer moeten borstvoeden. „Het is makkelijk, het is handig, het is voedzamer, het is beter, het is gratis.” Zijn opmerking leidde tot hoongelach, bijvoorbeeld bij een columnist op het moederschapsblog Scary Mommy: „Borstvoeden makkelijk? Vertel dat maar tegen mijn gebarsten, bloedende tepels.”

Maak het makkelijker

Wie wil dat meer baby’s moedermelk drinken, kan beter helpen het makkelijker te maken. Meer kolfruimtes, bijvoorbeeld. Of door minder spastisch te doen over Nutricia-babymelk. Of denk aan het stigma dat kolfapparaten hebben, terwijl die nu juist bevrijdend kunnen werken.

The New York Times vroeg zich twee jaar geleden al af: „Zou de kolfmachine niet zo elegant moeten zijn als de iPhone en zo stil als de Prius?” Sheryl Sandberg, topvrouw van Facebook, beschreef in haar bestseller Lean In hoe ze tijdens teleconferenties aan het kolven was. De mensen aan de andere kant van de lijn maakte ze wijs dat de geluiden van het apparaat ergens anders vandaan kwamen.

Nu zijn er ook succesrijke vrouwen die foto’s van zichzelf plaatsten met zo’n kolfapparaat. Zoals het Nederlandse fotomodel Doutzen Kroes. Gelukkig, want er is een groter taboe dan de ontblote borst, en dat is het taboe op technologie en apparatuur om het voeden makkelijk te maken. Een moeder die tijdens een verkiezingsbijeenkomst zwaait met een blik Nutricia, of die haar shirt open knoopt en een kolfmachine toont, dat zou werkelijk eens spectaculair zijn.

Sweet dreams 💕 #blessed

Een foto die is geplaatst door Doutzen Kroes (@doutzen) op