Geschenk ook treinkaartje voor vluchtelingen tijdens goede Boekenweek

Boekhandelaren kijken tevreden terug op de Boekenweek. Net als voorgaande jaren zorgde de 81ste Boekenweek, met Duitsland als thema, voor een omzetstijging.

De omzetstijging tijdens de boekenweek was dit jaar niet veel hoger of lager dan gewoonlijk, blijkt uit een rondgang langs boekhandels. Van Esther Gerritses Boekenweekgeschenk Broer zijn in totaal 655.235 exemplaren weggegeven.

Het was een Boekenweek van de breedte, uitschieters waren vooral de boeken waarvan de schrijvers het goed deden in de media, zoals Jelle Brandt Corstius en Adriaan van Dis.

Lees de recensie van het Boekenweekgeschenk door Toef Jaeger.

„Literatuur heeft altijd het grootste aandeel in de Boekenweek”, vertelt Rutger van der Velde van Boekhandel Van der Velde in Leeuwarden. „Maar alles doet het goed.”

De laatste zaterdag van de Boekenweek zien handelaren ook klanten verschijnen die het gaat om het gratis treinkaartje dat het Boekenweekgeschenk op zondag is. „Mensen hebben een bestemming uitgekozen en halen nog even een boek”, verklaart Dick Anbeek, directeur van De Drukkerij in Middelburg, de run op zaterdag.

Bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers in Breda kwamen zelfs mensen om meer geschenken vragen, om als treinkaartje te kunnen weggeven aan vluchtelingen. De boekhandel gaf een paar extra exemplaren mee. „Dat moet je gewoon doen”, vertelt René Hollaers, eigenaar van de boekhandel. „Het Boekenweekgeschenk is ons cadeautje, wij betalen er zelf voor.”

    • Thomas van Huut