Al 15 jaar hofleveranciers van nationale kwaliteitsrap

Het laatste album van Opgezwolle, Eigen Wereld, kwam tien jaar geleden uit. Het zegt veel over de kracht van de groep dat rappers Rico en Sticks tien jaar later de Heineken Music Hall kunnen uitverkopen met een ruim twee uur durend loopbaanoverzicht. Het toursucces van Rico en Sticks is een gevolg van de solide reputatie van het gouden duo. De twee zijn al vijftien jaar hofleveranciers van nationale kwaliteitsrap – als Opgezwolle en later solo en in andere formaties: Opgeduveld, Fakkelbrigade, Great Minds, Dazzled Sticks.

In de HMH kozen ze vrijdag voor een uitgesponnen variant van het loopbaanoverzicht waarmee ze vorig jaar Lowlands opbliezen. De rappers knalden er in met Opgezwolle-klassiekers als Gekkenhuis en Tjappies & Mammies en haalden een rij gastartiesten het podium op, met een vlammende bijdrage van Typhoon – Zandloper – en een intermezzo van beatkunstenaar Kubus - die de HMH liet kraken met zijn modulaire synthesizers - als hoogtepunten.

Rico en Sticks kunnen met twee microfoons een uitzinnige, volgepakte HMH boeien door weinig anders te doen dan elkaar soepel afwisselen op heerlijke beats op oorlogssterkte. Rico beatboxt, Sticks rapt a capella en het is weer even 2001: het begin van de zegetocht. 9 december gaan ze met Typhoon nog een stapje verder omhoog: dan staan ze als eerste nationale hiphopact in de Ziggodome.

    • Saul van Stapele