Advocaat: Abdeslam kan spijtoptant worden

Hij zou informatie kunnen leveren over onder meer zijn opdrachtgever en wapenleveranciers.

Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam. Foto John Thys / AFP

Terreurverdachte Salah Abdeslam heeft waardevolle informatie en zou die met de politie kunnen delen in ruil voor strafvermindering. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary gezegd tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Volgens Mary heeft Abdeslam voor justitie waardevolle informatie in handen: “Het zou jammer zijn, mochten we niet naar hem willen luisteren.”

Abdeslam zou veel over de aanslagen kunnen ophelderen, zegt Mary maandag in het interview:

“Hij weet onder meer wie bij de aanslagen betrokken was, waar die beraamd werden, waar de munitie en wapens vandaan kwamen, wie de bommengordels maakte, waar en door wie de terroristen opgeleid werden… Allemaal zeer interessant.”

Een officiële status als spijtoptant is nog niet in wetgeving vastgelegd, erkent Mary. Toch hoopt hij een deal te kunnen sluiten met het Belgische parket, tekende Het Laatste Nieuws op. Tegenover de VRT nuanceert Mary de uitspraak. Hij zou bedoeld hebben dat justitie verstandig moet omspringen met Abdeslams bereidheid tot medewerking.

De kans dat de Franse rechtbank aan een deal met Abdeslam wil meewerken, lijkt volgens de krant niet groot. De magistraat zou de bereidheid tot het afleggen van verklaringen van de terreurverdachte zien als het begin van een onderhandelingsstrategie: “We moeten zeer voorzichtig zijn met wat hij zegt.”

Salah Abdeslam werd vrijdag opgepakt en is sindsdien verhoord. Hij verzet zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk.

    • Bastiaan Nagtegaal