ABN Amro terug in AEX-index en in de plus, na technische storing

Na ruim acht jaar afwezigheid en enkele maanden in de index voor middelgrote fondsen is de bank terug.

ABN Amro staat vanaf maandag weer tussen de 25 hoofdfondsen van de Amsterdamse aandelenindex AEX. Dit is het gevolg van de herweging die beursbedrijf Euronext elk kwartaal uitvoert. Euronext kondigde de stap op 9 maart al aan.

Ook SBM Offshore maakt vanaf maandag weer onderdeel uit van de AEX. Om plaats te maken voor de maritiem dienstverlener en de bank, zakken verzekeraar Delta Lloyd en kunstmestfabrikant OCI naar de Midkap, de index van middelgrote fondsen. Binckbank en Fagron vallen terug naar de Smallkap. Daarin zijn nu ook Probiodrug en Van Lanschot opgenomen.

ABN Amro werd eind november voor een deel teruggebracht naar de beurs, na ruim acht jaar afwezigheid. De bank werd in 2008 genationaliseerd. ABN Amro werd eind vorig jaar ingedeeld in de index voor middelgrote bedrijven, met een introductiekoers van 17,75 euro per aandeel. Het zal naar verwachting nog enkele jaren duren voordat de bank volledig is geprivatiseerd.

Overigens is het opvallend dat de fondsen die zijn gedegradeerd afgelopen vrijdag fors in waarde stegen. OCI en Delta Lloyd waren de grootste stijgers van de dag en wonnen gedurende de afgelopen week respectievelijk 6,8 en 14,2 procent.

De fondsen van ABN Amro en SBM Offshore, die maandag promoveerden, leden vorige week juist koersverliezen. Blijkbaar is er tegen de indexwijziging in gespeculeerd.

Technisch probleem

De terugkeer van ABN AMRO in de AEX-index verliep overigens niet vlekkeloos. Beursbedrijf Euronext legde de handel in het aandeel maandagochtend ruim een uur stil wegens een niet nader gespecificeerd „technisch probleem”. Vlak na de opening steeg ABN Amro bijna 2 procent naar 18,20 euro. Ook de koers van SBM Offshore steeg.