‘Assad neemt onderhandelingen niet serieus’

Dat zegt Mohammed Alloush, hoofdonderhandelaar van de Syrische oppositie.

Mohammed Alloush, de hoofdonderhandelaar van de Syrische oppositie.
Mohammed Alloush, de hoofdonderhandelaar van de Syrische oppositie. Foto Denis Balibouse/ Reuters

De VN-vredesonderhandelingen over Syrië hebben na een week praten weinig tot niets opgeleverd, dat zegt de belangrijkste onderhandelaar van de Syrische oppositie, Mohammed Aloush, in een gezamenlijk interview met de Britse krant The Guardian, de Franse krant Le Monde en de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Alloush laat weten dat de Syrische oppositie aan het eind van de week bekendmaakt of ze doorgaan met de indirecte onderhandelingen met het Syrische regime. De Syrische oppositie is zeer teleurgesteld in de houding van het regime van Bashar al-Assad.

‘Geen rol voor Assad’

De vredesonderhandelingen werden afgelopen donderdag stopgezet vanwege te grote verschillen tussen de partijen. De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, probeerde tevergeefs het Syrische regime over te halen om in detail plannen te maken over een overgangsregering -en de rol van president Assad daarin- voor de komende achttien maanden, zo schrijft The Guardian.

De Syrische oppositie houdt zich bij haar eis, zo verklaart Alloush, dat er geen ruimte is voor Assad in de overgangsregering. Iedereen die beschuldigd is van oorlogsmisdaden moet uitgeleverd worden aan rechtbanken in Syrië en het Internationaal Strafhof in Den Haag, aldus de hoofdonderhandelaar van de Syrische oppositie.

Alloush is een controversieel figuur

De onderhandelaar van het Syrische regime, Bashar al-Jaafari, liet afgelopen woensdag weten dat ze niet direct onderhandelen met de Syrische oppositie omdat zij vertegenwoordigd wordt door een “terrorist”. Daarmee verwezen ze indirect naar Alloush.

Alloush is een politiek figuur binnen de rebellengroep Jaysh al-Islam (het ‘Leger van de Islam’) een (grotendeels) salafistische beweging die gesteund wordt door Saoedi-Arabië. Zijn neef en zwager Zahran Alloush, oprichter en voormalige commandant van deze beweging, werd eind december door een luchtaanval van het Syrische leger gedood. Jaysh al-Islam wordt ook door Rusland beschouwd als terroristische groepering.

‘VS moet druk opvoeren bij Rusland’

Komende week is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, op bezoek in Moskou waar hij een ontmoeting heeft met de Russische president Vladimir Poetin. Volgens Alloush heeft “de Verenigde Staten een morele plicht om de druk op te voeren” bij Rusland zodat zij hun bondgenoot Syrië onder druk zetten om met concrete voorstellen te komen bij de VN-onderhandelingen.

Ook Europese landen zouden zich meer moeten bemoeien met deze vredesonderhandelingen.

“Neem Bashar al-Assad en 1.000 andere criminelen, dan neemt Syrië alle vluchtelingen terug. Dat is de meest logische oplossing voor dit [vluchtelingen]probleem. De internationale gemeenschap heeft de macht om dit te doen. De oplossing is niet meer geld”.