VN haalt medewerkers terug uit Westelijke Sahara

Marokko eiste donderdag dat 84 medewerkers binnen drie dagen moesten vertrekken.

Afgelopen weekend gingen boze Marokkanen in Rabat de straat op om hun woede jegens Ban Ki-moon te uiten.
Afgelopen weekend gingen boze Marokkanen in Rabat de straat op om hun woede jegens Ban Ki-moon te uiten. Foto Fadel Senna / AFP

De Verenigde Naties (VN) hebben zondag de eis van Marokko ingewilligd om 84 medewerkers van de VN-vredesmissie in de Westelijke Sahara terug te halen. Persbureau Reuters schrijft op basis van een Marokkaanse functionaris dat de eerste 73 medewerkers al vertrokken zijn, er zondagavond nog tien op het vliegtuig stappen en er 1 medewerker achterblijft omdat zij zwanger is.

Marokko eiste donderdag dat 84 medewerkers binnen drie dagen moesten vertrekken, omdat het land allerminst te spreken is over de uitspraak die Ban Ki-moon vorige week deed. De secretaris-generaal van de VN zei dat de Westelijke Sahara door Marokko “bezet” wordt, terwijl Marokko meent dat het gebied tot de zuidelijke provincies behoort. Marokko liet gelijk luidkeels blijken zich niet in de kwalificatie van Ban te kunnen vinden en het land schroefde de steun terug voor de vredesmissie.

Vervolgens eiste Marokko van de VN dat 84 medewerkers van de VN-vredesmissie terug moesten. Woordvoerder van de VN, Stephane Dujarric, noemde de eis van Marokko “ongekend”, omdat het volgens hem indruist tegen de internationale verplichtingen die Marokko heeft. Tevens waren de 84 namen die op de lijst stonden volgens de VN stafleden, en geen militairen.

Referendum

Marokko riep eerder deze week een deel van zijn staf terug wat zou gaan om 2.300 troepen. Ook hebben ze de miljoenensteun van 2,6 miljoen euro afgeknepen als maatregel.

Afgelopen weekend was er een massale demonstratie in de Marokkaanse hoofdstad Rabat georganiseerd tegen de uitlatingen van Ban. Daar kwamen tienduizenden mensen op af - het openbaar vervoer was gratis die dag. De regering meende zelfs dat er miljoenen Marokkanen aanwezig waren.

De vredesmissie in de Westelijke Sahara moest ooit leiden tot het organiseren van een referendum over de toekomst van het gebied, maar tot dusver kwam dat er niet van. De VN-Veiligheidsraad kwam donderdag bijeen om de acties van Marokko te bespreken. Daar werden enkele scenario’s besproken, waaronder het beëindigen van de missie.