Dertien doden bij busongeluk in Spanje

De bus botste op een auto en is daarna gekanteld. In het voertuig zaten uitwisselingsstudenten, waaronder drie Nederlanders.

Spaanse reddingsdiensten bij de verongelukte bus.
Spaanse reddingsdiensten bij de verongelukte bus. Foto AP

Bij een busongeluk in het noorden van Spanje zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AP, eerder was er volgens de de Catalaanse autoriteiten nog sprake van veertien doden. Alle slachtoffers zouden vrouw zijn, meldt de Catalaanse premier Carles Puidgdemont. Daarnaast raakten 34 mensen gewond, waarvan acht ernstig. In de bus zaten ook drie Nederlanders, zo bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft tegen de krant El País gezegd dat hij niet vreest voor de levens van de gewonden. De bus zou rond 06.00 uur vanochtend in botsing zijn gekomen met een auto op de snelweg AP-7 nabij de stad Tarragona, zo’n 140 kilometer ten zuiden van Barcelona. Daardoor is de bus op zijn zij gekanteld.

De buschauffeur zou met de bus te dicht bij de rechtervangrail hebben gereden. Om dat te compenseren zou de bus scherp naar links zijn uitgeweken en daardoor op de verkeerde rijbaan zijn beland. Daar kwam het in botsing met een auto met twee inzittenden. De twee inzittenden van de auto zouden gewond zijn. De buschauffeur heeft het ongeluk overleefd. Waarom hij zo plotseling van richting veranderde is nog onduidelijk.

In de bus zaten volgens Spaanse media 57 passagiers. De meeste van hen zijn buitenlandse studenten, tussen de 22 en 29 jaar, van de universiteit van Barcelona die in Valencia naar het Las Fallas-festival waren geweest. De studenten zouden met een Europese uitwisselingsbeurs, de zogenaamde Erasmusbeurs, in het buitenland studeren. Onder hen waren twee Nederlanders. Zij hebben het ongeluk overleefd, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Of ze wel tot de gewonden behoren, kon de voorlichter niet zeggen.

De locatie van het ongeluk: