Twee dode bootvluchtelingen aangetroffen op Lesbos

Het is de eerste dag dat het akkoord tussen de EU en Turkije in werking is getreden om de vluchtelingenstroom in te dammen.

Zondag arriveerden er tientallen mensen op het Griekse eiland Lesbos vanuit Turkije.
Zondag arriveerden er tientallen mensen op het Griekse eiland Lesbos vanuit Turkije. Foto Petros Giannakouris / AP

Op het Griekse eiland Lesbos zijn zondagmorgen, op de eerste dag van de ingang van het akkoord tussen de EU en Turkije om de vluchtelingenstroom in te dammen, twee dode bootvluchtelingen aangetroffen.

Hulpverleners hebben het tweetal dat de oversteek niet overleefde nog geprobeerd te reanimeren, maar tevergeefs. Hoe ze om het leven gekomen zijn, is niet bekend.

Afgelopen vrijdag stemden Turkije en de EU in met een compromis van het plan om een einde te maken aan de vluchtelingenstroom naar Europa. Iedereen die dan nog ‘irregulier’ naar Griekenland komt, wordt na een korte procedure teruggestuurd naar Turkije. Zoals NRC-correspondent Stéphane Alonso dit weekend schreef moeten vluchtelingen zo ontmoedigd worden om hun leven te riskeren op de Egeïsche Zee en smokkelaars te betalen.

Vooralsnog lijkt die afschrikkende werking nog geen effect te hebben. Een ooggetuige vertelde aan persbureau Reuters dat er zondagmorgen drie rubberboten met zeker vijftig vluchtelingen Lesbos bereikten vanuit Turkije. ANP meldt op basis van de Griekse autoriteiten dat er in de nacht van zaterdag op zondag zeker 875 vluchtelingen aankwamen in Griekenland op een van de Griekse eilanden.

Als extra aansporing om dit niet te doen, opent de EU echter ook een legaal ‘migratiekanaal’ vanuit Turkije. Voor elke Syriër die Turkije terugneemt uit Griekenland, zal er één worden opgenomen door de EU.

Goed weer

Zaterdag werden nog honderden migranten gered die in boten onderweg waren van Noord-Afrika naar Italië. In vier aparte reddingsoperaties zijn zeker 910 mensen van het water in het Kanaal van Sicilië gehaald. Volgens de Italiaanse kustwacht trekt het aantal vluchtelingen dat de oversteek waagt aan en dat is volgens hen vooral te wijten aan het goede weer.