Turkse voetbaltopper afgelast vanwege dreiging

Twee uur voor aanvang van de wedstrijd Galatasaray – Fenerbahce werd de belangrijke derby afgelast.

Teleurgestelde fans van Galatasaray verlaten het stadion nadat de wedstrijd tegen rivaal Fenerbahce is afgelast vanwege een terreurdreiging.
Teleurgestelde fans van Galatasaray verlaten het stadion nadat de wedstrijd tegen rivaal Fenerbahce is afgelast vanwege een terreurdreiging. Foto AP

De Turkse autoriteiten hebben op zondagmiddag de belangrijke derby tussen voetbalclubs Fenerbahçe en Galatasaray uit Istanbul afgelast vanwege een terreurdreiging, zo meldt persbureau AP. Dat houdt vermoedelijk verband met de aanslag van afgelopen zaterdag. Toen blies een zelfmoordterrorist zich op in de belangrijkste winkelstraat in de grootste stad van Turkije, waarbij vier mensen om het leven kwamen.

Bij de Turkse voetbaltopper, tussen de huidige nummers twee en vijf van de competitie, zou Jan Olde Riekerink voor het eerst als hoofdtrainer van Galatasaray op de bank zitten. De 53-jarige Tukker werd een paar weken geleden aangesteld als hoofd van de jeugdopleiding bij de club van Wesley Sneijder en Ryan Donk en vanwege het ontslag van coach Mustafa Denizli zou hij de honneurs waarnemen. Bij Fenerbahçe speelt de topscorer van het Nederlands Elftal, Robin van Persie.

Mogelijk bom in het stadion

In het stadion van ‘Gala’ zaten al een paar honderd fans van de thuisclub toen de mededeling kwam dat de wedstrijd werd uitgesteld. Reden was, aldus een verklaring van de gouverneur van Istanbul, dat er “serieuze dreiging” was voor een aanslag. Verdere details werden niet bekendgemaakt. Verschillende Turkse media melden dat er een bom in het stadion was.

Eerder op de middag werd gemeld dat de voetbalwedstrijd zonder supporters zou worden gespeeld, dat leidde tot protesten bij de fans. Later werd de wedstrijd geheel afgelast. Het is nog niet bekend wanneer de rivalen uit Istanbul het tegen elkaar opnemen.

Bij bomaanslag Ankara kwam vader van Gala-spits Bulut om het leven

De aanslag van afgelopen zaterdag werd gepleegd door een zelfmoordterrorist met banden met Islamitische Staat (IS), dat liet de Turkse minister van Binnenlandse Zaken eerder op de dag weten. De dader zou een Turk uit het zuiden van het land zijn, en geboren in 1992. Bij de aanslag kwamen drie Israëliërs om, waarvan er twee ook de Amerikaanse nationaliteit hebben, en één Iraniër.

Turkije wordt de afgelopen weken geteisterd door meerdere bomaanslagen. Bij een explosie in de Turkse hoofdstad Ankara van 14 maart waar 37 doden vielen, werd de vader van Umut Bulut gedood, de spits van Galatasaray. Via Twitter wenste teamgenoot Sneijder hem sterkte.

Twitter avatar sneijder101010 Wesley Sneijder My deepest condolences to #UmutBulut. I’m terribly sad for you and your family. My prayers go out to you all. https://t.co/ulT4y7jbod