Turkije ontbiedt Belgische ambassadeur over PKK-protest

Tijdens de EU-Turkije-top over migratie hield de PKK in Brussel een demonstratie.

Aanhangers van de PKK demonstreerde in Brussel, voorafgaand de EU-Turkije top, tegen het harde Turkse optreden de Koerden in Zuidoost-Turkije.
Aanhangers van de PKK demonstreerde in Brussel, voorafgaand de EU-Turkije top, tegen het harde Turkse optreden de Koerden in Zuidoost-Turkije. Foto John Thys/ AFP

Turkije heeft de Belgische ambassadeur ontboden vanwege een tent die aanhangers van de verboden Turks-Koerdische beweging PKK hadden opgezet tijdens de EU-Turkije-top in Brussel van afgelopen week. Dat hebben diplomaten laten weten aan persbureau Reuters.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, heeft in een telefonisch overleg met zijn Belgische collega geklaagd over deze protestactie van de PKK en gevraagd of de tent verwijderd kan worden.

‘Dubbele standaard België’

Afgelopen week, tijdens een bezoek aan België, bekritiseerde de Turkse minister al dat de aanhangers van de PKK mochten demonstreren. België zou volgens Cavusoglu een dubbele standaard hanteren door wel Islamitische Staat (IS) aan te pakken, maar niet de verboden Koerdische bewegingen PKK en DHKP-C, zo berichtte het Turkse staatspersbureau Anadolu.

In reactie liet de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, weten:

“De federale aanklagers zijn bezig met onderzoeken naar de PKK en DHKP-C in België. Er lopen nu rechtszaken. Onze werkwijze is traag, maar België is een van de actiefste landen in anti-terreur maatregelen en processen tegen terroristen”.

Turkije wil dat Europa harder optreedt tegen PKK

Voorafgaand aan de EU-Turkije-top over migratie hield de PKK een protest nabij het Justus Lipsius-gebouw van de Europese Raad in Brussel. Ze demonstreerde tegen het harde optreden van de Turkse leger tegen Koerdische opstandelingen in Zuidoost-Turkije, in de afgelopen maanden kwamen naar verluidt meer dan honderd burgers om het leven.

De PKK wordt in Turkije, Europa en de Verenigde Staten gezien als een terroristische groepering. In veel West-Europese landen, waaronder België en Nederland, wonen sympathisanten en aanhangers van de PKK. Turkije wil dat Europa harder optreedt tegen de PKK.