Turkije: aanslag Istanbul werk van IS

De aanslag zaterdag op een drukke winkelstraat, waarbij vier mensen omkwamen, is gepleegd door een Turkse zelfmoordterrorist met banden met IS.

Voorbijgangers staan stil bij bloemen die zijn neergelegd op de plek in Istanbul waar zaterdag een bom ontplofte.
Voorbijgangers staan stil bij bloemen die zijn neergelegd op de plek in Istanbul waar zaterdag een bom ontplofte. Foto Emrah Gurel/AP

De aanslag in het centrum van Istanbul van zaterdag, waarbij vier mensen omkwamen en 36 mensen gewond raakten, is gepleegd door een zelfmoordterrorist met banden met Islamitische Staat (IS), zegt de Turkse minister van Binnenlandse zaken Efkan Ala. Hij maakte volgens Reuters tevens bekend dat er vijf arrestaties zijn verricht in verband met de aanslag.

De dader zou een Turk uit het zuiden van het land zijn, en geboren in 1992. Zaterdag ontplofte een bom op de Istiklal Caddesi, een geliefde winkelstraat met veel internationale winkels. Bij de aanslag kwamen drie Israëliërs om, waarvan er twee ook de Amerikaanse nationaliteit hebben, en één Iraniër. Israël heeft vandaag een negatief reisadvies afgegeven voor Turkije.

Turkije zegt er alles aan te doen om toekomstige aanslagen te voorkomen. Zo zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen om de festiviteiten rondom het Perzisch nieuwjaar, dat in Turkije door Koerden wordt gevierd, veilig te laten verlopen. In verschillende steden is de viering afgelast. Zeven provincies en de stad Sirnak hebben een avondklok ingesteld. Zaterdag werd Twitter geblokkeerd.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Twitter is geblokkeerd in #Turkije. Een aantal van mijn tweets zijn blijven hangen. Nu via trage vpn omweg