WK-punt voor verhitte Verstappen in slordige openingsrace

Verstappen zag de kans op een hoge klassering door slecht teamwork, en dito zelfbeheersing, vergaan. Rosberg won in Melbourne.

Max Verstappen onderweg op het tijdelijke circuit in Albert Park, Melbourne.
Max Verstappen onderweg op het tijdelijke circuit in Albert Park, Melbourne. Foto AP / Rob Griffith

Max Verstappen zag de kans op een hoge klassering in de openingsrace van het nieuwe Formule 1-seizoen door slecht teamwork, en dito zelfbeheersing, vergaan. Zondag pakte hij weliswaar direct een WK-punt, maar er zat meer in dan de tiende plaats die het uiteindelijk werd in Melbourne.

Het meest aangrijpende moment van de grand prix van Australië vond plaats op een derde van de race toen Fernando Alonso zijn McLaren volledig afschreef bij een zeer zware crash. Op dat moment had Sebastian Vettel (Ferrari) de race stevig in handen na een beroerde start van Mercedes-duo Lewis Hamilton en Nico Rosberg.

De race werd tijdelijk gestaakt om het puin van Alonso’s crash op te ruimen, waarna Ferrari de race weggaf middels een verkeerde bandenkeuze. Rosberg reed vervolgens onbedreigd naar de zege terwijl Hamilton vanaf de zevende plek wist op te stomen naar een podiumplek. Vettel, die teamgenoot Kimi Raikkonen zag uitvallen met een vuurspuwende Ferrari, wist na een extra bandenstop toch nog derde te worden.

Opgefokte Verstappen

Max Verstappens race eindigde uiteindelijk met een aanrijding tussen zijn Toro Rosso en teamgenoot Carlos Sainz. Het team en de Spanjaard stelden het geduld van de 18-jarige Nederlander danig op de proef, en hij slaagde er niet in deze toetsing van volwassenheid te doorstaan. Al vroeg verliep de eerste pitstop van Verstappen stroef waardoor een prima vierde plek verloren ging.

Verstappen vocht zich terug naar plek vier, vroeg om een tweede pitstop maar Toro Rosso liet Sainz - die achter Verstappen lag - eerder nieuwe banden halen. Door de late stop kwam de Nederlander achter een treintje van coureurs terecht met aan de staart uitgerekend Sainz. Tegen Ziggo Sport zei de Nederlander daar achteraf over:

“Ik was echt sneller dan Sainz, al de hele race. Het team heeft ‘m gezegd me voorbij te laten, dat is niet gedaan. Ik weet genoeg.”

Het zou niet de eerste keer van de middag zijn dat Verstappen zijn team, bekrachtigd met het f-woord, liet weten niet blij te zijn. Sainz ontzegde hem in de slotfase een kans om snel terrein goed te maken door hem niet voorbij te laten. Toen de Spanjaard zich voor de zoveelste keer verremde raakten de twee elkaar ook nog eens waardoor Verstappen bijna spinde. Zo verdampte het zicht op het podium en werd het een tiende plek met ‘slechts’ één WK-punt.

Race report: de bepalende momenten van de race

De seizoensopener in Melbourne werd verreden over 58 ronden. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) startte vanaf pole position, Max Verstappen begon op een knappe vijfde startpositie.

 • Start van de race en Hamilton verknalt zijn pole position. De wereldkampioen komt zeer slecht van z’n plek en zakt naar de 6e plek. Max Verstappen profiteert en klimt een plekje naar P4. Sebastian Vettel (Ferrari) profiteert, alsmede teammaat Kimi Raikkonen. Nico Rosberg van P2 naar P3.
 • Hamilton pakt P5 van Felipe Massa (Williams). Ferrari beleeft een prima start van de eerste race van het seizoen. Vettel heeft 2 sec op Raikkonen, die een opstomende Rosberg achter zich heeft. Max op 4,5 sec van de leider.
 • Na tien ronden houdt Verstappen de wereldkampioen nog steeds achter zich, tot frustratie van laatstgenoemde. Mercedes past nu de pitstopstrategie aan.
  Twitter avatar autosportlive Autosport Live “I can’t get past this guy [Verstappen],” reports Hamilton on the radio. #F1
 • Eerste pitstop van de race is voor Nico Rosberg in ronde 13, die niet echt dichter bij kwam aan Raikkonen. Vettel volgt een ronde later en komt naar net voor Rosberg terug de baan op. Mercedes heet het gat gedicht door één ronde eerder binnen te komen.
  Twitter avatar Kokuil Louis Dekker Wat ging hier mis https://t.co/Qfi588H03u

  Max verliest veel tijd maar pakt in zijn outlap direct Valtteri Bottas (Williams) en Jenson Button (McLaren). P8 nu.

 • RACE GESTAAKT na zeer zware crash van Fernando Alonso (McLaren). De tweevoudig wereldkampioen raakt bij het inhalen van Esteban Gutiérrez de bolide van de Mexicaan, die veel eerder lijkt te remmen dan Alonso verwacht. Wat een klap. Te veel brokstukken op de baan, race onderbroken en alle wagens rijden de pitstraat in.

 • Na 18 ronden dus een gestaakte grand prix. Alonso loopt weg bij het wrak van zijn McLaren - ogenschijnlijk ongedeerd, wonderbaarlijk genoeg. De coureurs kunnen op dit moment van alles aan hun wagens veranderen, zoals banden. Hamilton had juist een stop gemaakt voor de harde band zodat hij niet meer binnen hoefde te komen. Voorlopig is de top 10: Vettel, Rosberg, Raikkonen, Ricciardo, Verstappen, Sainz, Hamilton, Massa Grosjean, Bottas.
  Twitter avatar McLarenF1 McLaren Fernando has visited the medical centre and has been formally okayed by the doctors. #AusGP
 • De race wordt hervat met een start achter de safety car. Vettel op de zachtste band, beide Mercedesen op de hardste band en zij zouden mogelijk de race kunnen uitrijden zonder nog een pitstop te hoeven maken. Verstappen op de 5e plek.
 • Raikkonen is de derde uitvaller na 23 ronden. De Fin met een brandende Ferrari uit de race. Verstappen nu vierde.
 • Halverwege de race is het Vettel ,et 3,2 sec voorsprong op Rosberg. Dan Ricciardio (Red Bull) 5 tellen achter Rosberg, gevolgd door Max Verstappen die 4 sec achter ligt. Dan Sainz en Hamilton op 17 tellen van de leider.
 • Opnieuw slechte pitstop voor Verstappen. Het lijkt erop dat Max onaangekondigd de pit in reed want zijn team stond nog niet klaar. De harde band voor Max, hij hoeft niet meer opnieuw te stoppen maar zakt nu wel naar P12. Verstappen over de boordradio:

  “Hoe vaak zei ik niet dat ik problemen had met mijn banden? I wanted to pit first!”, beklaagt Max zich over het feit dat sainz eerder naar binnen mocht terwijl Verstappen een betere positie had.

 • Vettel naar binnen voor een broodnodige nieuwe set banden. Rosberg had hem al bijna te pakken en na een moeizame bandenwissel - Vettel nu op de medium band - komt de Duitser terecht op P4 achter Hamilton.
 • Nog 15 ronden te gaan en Verstappen naar P10 en in de punten. Hij pakt Jolyon Palmer (Renault) bij z’n eerste kans waar Sainz rondenlang achter Palmer bleef hangen. Rosberg leidt, met Hamilton nu op 10 seconden van de Duitser. Vettel, op de snellere band, loopt in en ligt 5 sec achter Hamilton. Verstappen heeft Sainz nog voor zich en is niet blij met z’n teammaat die én eerder de pit in mocht én hem de afgelopen ronden opzichtig in de weg reed.
 • De laatste vijf ronden en Hamilton heeft Vettel op z’n achtervleugel voor P2. De Duitser op de versere band en dit mag geen probleem vormen voor hem. Rosberg 10 sec voor dit duo aan de leiding. Verstappen zit op P10 vast achter Sainz, Bottas, Hulkenberg en Grosjean die voor het debuterende Haas direct flink wat punten lijkt te gaan pakken.
 • Verstappen en Sainz botsen! De Spanjaard blokkeert zijn remmen voor de zoveelste keer vandaag en het lijkt erop dat Max maar net op tijd een flinke botsing kan voorkomen.
 • FINISH! Vettel raakt van de baan in een ultieme poging Hamilton van z’n tweede plek te ontdoen:

  Nico Rosberg wint de race. Uiteindelijk ‘gewoon’ weer een Mercedes 1-2 dus, met Vettel die het podium compleet maakt.

 • Uitslag grand prix van Australië:

  1. Nico Rosberg (Mercedes) 58 ronden
  2. Lewis Hamilton (Mercedes) +8,1 sec
  3. Sebastian Vettel (Ferrari) + 9,7
  4. Daniel Ricciardo (Red Bull) + 24,3
  5. Felipe Massa (Williams) + 59,0
  6. Romain Grosjean (Haas) + 1.12,1
  7. Nico Hülkenberg (Force India) + 1.14,2
  8. Valtteri Bottas (Williams) + 1.15,2
  9. Carlos Sainz (Toro Rosso) + 1.15,7
  10. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso) +1.16,8

  Stand in het WK na 1 van de 21 races:

  1. Nico Rosberg (Mercedes) 25 pnt
  2. Lewis Hamilton (Mercedes) 18
  3. Sebastian Vettel (Ferrari) 15

  10. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso) 1