Schippers zilver, Hassan wereldkampioene 1.500 meter

Dafne Schippers sprint naar het zilver op de 60 meter tijdens WK indooratletiek in Portland, Sifan Hassan voor het eerst in haar loopbaan wereldkampioene op de 1.500 meter.

Sifan Hassan (L) heeft het goud gepakt op de 1.500 meter op de WK indoor.
Sifan Hassan (L) heeft het goud gepakt op de 1.500 meter op de WK indoor. Foto Karel Delvoye / ANP

Dafne Schippers heeft zaterdag bij de WK indooratletiek in Portland (VS) zilver gewonnen op de 60 meter sprint. Alleen de Amerikaanse Barbara Pierre (7,02) was twee honderdsten van een seconde sneller dan Schippers (7,04). De Jamaicaanse Elaine Thompson, die Schippers eerder op de avond in de halve finale al te snel af was, werd derde (7,06).

Schippers verloor veel terrein op haar concurrentes bij de start, waar in aanloop naar dit indoorseizoen juist zoveel trainingsarbeid in had gezeten. Ook in de series en de halve finale kwam ze relatief traag uit de startblokken. Haar reactietijd op het startschot was in de finale uitstekend, maar de eerste passen waren dat niet. Het is het gedeelte van haar sprint waar nog altijd de meeste ruimte voor verbetering ligt met het oog op het belangrijkste doel dit jaar: goud tijdens de Olympische Spelen van Rio op de 200 meter.
De 60 meter is ook niet het terrein waar van Schippers verwacht werd dat ze in Portland zomaar even goud zou halen. Twee jaar geleden werd ze bij de WK indoor in het Poolse Sopot in de halve finale uitgeschakeld. Ze stond dit seizoen wel bovenaan de wereldranglijst op die 60 meter, met een tijd van 7,00 seconden gelopen in Berlijn.

Sifan Hassan heeft voor het eerst in haar loopbaan de wereldtitel op de 1.500 meter gewonnen. In Portland was de geboren Ethiopische (4,04,96) haar voormalig landgenotes Dawit Seyaum (4,05,30) en Gudaf Tsegay (4,05,71) zaterdagavond te snel af. Hassan controleerde de race lange tijd achterin het veld, haar beproefde tactiek, maar kwam in de slotronden naar voren en zwichtte niet voor de druk van de twee Ethopische dames in de eindsprint. Het betekende het zesde goud voor Nederland in de historie van de WK indoor.