Neo-international Janssen scoort weer, AZ speelt gelijk

AZ en FC Twente speelden zondag gelijk (2-2), terwijl Groningen voor de zesde keer op rij verloor. ADO Den Haag won van NEC (1-0).

AZ-spits Vincent Janssen in actie tegen FC Twente.
AZ-spits Vincent Janssen in actie tegen FC Twente. Foto ANP

Vincent Janssen heeft zijn uitverkiezing voor het Nederlands Elftal opgeluisterd met een doelpunt. De spits van AZ scoorde voor de zevende wedstrijd op rij en mede daardoor leek AZ in Enschede van FC Twente te gaan winnen. In de blessuretijd zorgde Stefan Thesker met zijn tweede doelpunt alsnog voor een puntendeling.

Twitter avatar fctwente FC Twente FC Twente - AZ is afgelopen, de eindstand 2-2, de rentree van Thesker, die 2x scoorde en zojuist uitgeroepen is tot man van de wedstrijd

Janssen evenaarde met zijn zevende doeltreffende optreden op rij, hij scoorde in de 51e minuut het openingsdoelpunt, een clubrecord van Alkmaarders. Kees Kist, Pier Tol, Kurt Welzl en Mounir El Hamdaoui gingen hem voor. FC Twente maakte een kwartier voor tijd gelijk via een kopbal van Thesker, maar dankzij een prachtig afstandsschot van Thom Haye kwam AZ twee minuten later toch weer op voorsprong.

In de spectaculaire slotfase miste Janssen vervolgens een grote kans, schoot Hakim Ziyech uit een vrije trap op de lat en maakte Thesker met zijn tweede kopbal van de middag alsnog gelijk. Beide teams eindigden de wedstrijd bovendien met tien man; Zakaria El Azzouzi (FC Twente) en Stijn Wuytens (AZ, twee keer geel) kregen de rode kaart. AZ staat nu op de vierde plaats, op twee punten achterstand van nummer drie Feyenoord. FC Twente staat tiende.

Groningen: evenaring negatief clubrecord

FC Groningen evenaarde zondagmiddag een negatief clubrecord door tegen Vitesse tegen de zesde nederlaag op rij aan te lopen. De ploeg van de vertrekkende coach Erwin van de Looi verloor thuis met 0-3. Het clubrecord stamde uit 1976.

Twitter avatar FOXSportsnl FOX Sports UITSLAG: Groningen-Vitesse: 0-3. Met 6 nederlagen op rij heeft Groningen het negatieve clubrecord geëvenaard. https://t.co/M42PGfMM71

Voor Vitesse was Chelsea-huurling Dominic Solanke tweemaal trefzeker. Hij kwam in de tweede helft als invaller het veld in. Een andere invaller, Valeri Qazaishvil, scoorde eenmaal voor de Arnhemmers. Vitesse klimt door de zege op naar de zevende plaats, terwijl FC Groningen twaalfde staat.

ADO Den Haag wint in extremis van NEC

ADO Den Haag heeft zondagmiddag met 1-0 gewonnen van NEC. Invaller Dion Malone scoorde in de laatste minuut van de reguliere speeltijd voor de Hagenezen. Opvallend waren enkele spandoeken in het Kyocerastadion met negatieve uitingen richting ADO-eigenaar Wang Hui. Door de winst staat ADO nu tiende op drie punten van nummer negen NEC.

Zondagmiddag vindt mogelijk de beslissing om het kampioenschap plaats wanneer PSV en Ajax elkaar in Eindhoven treffen. PSV heeft één punt voorsprong op de Amsterdammers.