Mogelijk brandstichting in beoogde asielopvang Haarlem

Omdat de locatie leegstaat, heeft de politie het vermoeden dat de brand is aangestoken.

Foto Koen van Weel / ANP

De politie in Haarlem vermoedt dat een brand die zondagmorgen woedde op een beoogde locatie voor asielzoekers is aangestoken. Dat verklaart een woordvoerder tegenover NRC. De brand is inmiddels geblust.

Zondagochtend kwam rond 06.00 uur een melding binnen van de brand in voormalig verpleeghuis Boerhave aan de Louis Pasteurstraat. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan, maar omdat het pand leegstaat, heeft de politie het vermoeden dat het is aangestoken.

Het is de bedoeling dat vanaf april het voormalig verpleeghuis maximaal voor een jaar plaats gaat bieden aan 450 vluchtelingen. Of door de brand op de beoogde locatie de asielzoekers elders ondergebracht moeten worden, is niet bekend.

Ook brand in Nieuwegein

In een opvangcentrum Zuilenstein voor statushouders in Nieuwegien heeft zondagmiddag korte tijd brand gewoed. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Het is volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) nog niet bekend wat de oorzaak van de brand is. “Er waren ongeveer 110-120 mensen aanwezig in het pand toen de brand uitbrak.” De aanwezigen konden tijdig het opvangcentrum verlaten. Wel is een lichte hoeveelheid asbest vrijgekomen bij de brand. Ook heeft de keuken lichte brand- en rookschade opgelopen.

Twitter avatar P2000alarm P2000alarm Brandweer naar Diepenbrocklaan 1 in Nieuwegein voor een gebouwbrand (GRIP 1) https://t.co/luJA3iyavu https://t.co/fFPCB7sAb9
    • Maarten Back