Meerdere zelfmoordaanslagen IS in West-Irak

Zeker 24 Irakese soldaten kwamen om het leven. Op zaterdag werd ook een Amerikaanse militair gedood.

Irakese veiligheidsdiensten bevrijden burgers uit Ramadi, de West-Irakese stad die lang in handen was van Islamitische Staat.
Irakese veiligheidsdiensten bevrijden burgers uit Ramadi, de West-Irakese stad die lang in handen was van Islamitische Staat. Foto AP

Drie militanten van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben zich op zondag opgeblazen in de West-Irakese stad Haqlaniyah, daarbij zijn zeker 24 Irakese soldaten om het leven gekomen. Ook vielen er twaalf gewonden. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera op basis van een anonieme bron uit het Irakese leger.

In de afgelopen week doodde IS nog zeker 47 soldaten uit het Irakese leger nabij de West-Irakese stad Ramadi. Anderhalve maand geleden veroverde het Irakese regeringsleger deze strategische stad in de provincie Anbar op IS, sindsdien pleegde de terreurorganisatie verschillende aanslagen in dit gebied.

De plaats Haqlaniyah in West-Irak waar militanten van IS zich opbliezen.

Ongeveer 3,3 miljoen Irakezen op de vlucht geslagen

Door het geweld in de West-Irakese provincie Anbar zijn er ongeveer een half miljoen inwoners op de vlucht geslagen. In totaal zijn er, sinds het begin van de oorlog in 2014, 3,3 miljoen interne ontheemden. Dat blijkt uit cijfers van de ngo Internationale Organisatie voor Migratie.

Ook Amerikaanse marinier gedood

Afgelopen zaterdag kwam een Amerikaanse marinier om het leven bij een raketaanval van IS. Ook raakten er een aantal Amerikaanse militairen gewond, dat meldde de Amerikaanse televisiezender Fox News.

De aanval vond plaats in het Koerdische noorden van Irak op 75 kilometer afstand van Mosul. Het is de tweede Amerikaanse militair die gedood is in de strijd tegen Islamitische Staat. De Amerikanen hebben ongeveer 3.700 soldaten in Irak, zij adviseren het Irakese leger.