Economie

Mag je een robot slaan? Of er seks mee hebben?

Foto REUTERS

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Mag je seks hebben met een robot? Of een robot mishandelen? Die vragen stelt de Nikkei Asian Review in een artikel. Aanleiding volgens het Japanse blad om deze ethische vragen te stellen is het feit dat robots steeds meer op mensen gaan lijken.

Op internet was er grote kritiek toen een producent van robots een video toonde waarin een robot werd neergeslagen. Doel van de video was te tonen dat de robot zijn postuur snel herstelde. Ook is er in de Verenigde Staten een bedrijf dat seksrobots produceert.

Chinese bedrijven hebben te veel schuld vindt de Chinese Volksbank

De topman van de Chinese centrale bank doet weinig om de zorgen over de economie weg te nemen. Sterker, hij erkent dat Chinese bedrijven te veel schuld hebben. De schuldquote van bedrijven “is aan de hoge kant”, aldus Zhou Xiaochuan. De Financial Times schrijft over de uitspraken.

De zakenkrant schat dat de totale omvang de schulden van bedrijven neerkomt op 160 procent van het bruto binnenlands product. Schulden van overheden zijn volgens schattingen goed voor 230 procent. Dit weerhoudt bedrijven niet om uit te geven. De Chinese verzekeraar Anbang is, bijvoorbeeld, bereid 20 miljard dollar uit te geven om een aantal hotelketens te kopen.

Amerika schort handelssancties op Chinese ZTE tijdelijk op

De Amerikanen hadden het niet op ZTE. Het Chinese elektronicabedrijf deed zaken met landen waarmee de Amerikanen bedrijven geen zaken mochten doen, zoals Iran. Daarom legde de VS handelssancties op. Die worden nu tijdelijk opgeheven, meldt The Wall Street Journal.

De Chinese regering heeft hard gelobbyd om ZTE van de zwarte lijst te krijgen. Het bedrijf is de enige smartphonefabrikant die succesvol is in de VS.