Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: Ajax nieuwe koploper na 0-2 zege op PSV

PSV heeft één punt voorsprong; verliezen is voor Ajax eigenlijk geen optie. Aftrap om 16.45 uur.

En daarmee sluiten we het liveblog af

Het was een enerverende pot. Niet hoogstaand, maar wel lang spannend en met een nieuwe koploper als resultaat. Nog zes speelronden te gaan, te beginnen over twee weken met Ajax-PEC Zwolle en AZ-PSV. Komend weekend is er interlandvoetbal.

Bedankt voor uw aandacht en heel graag tot ziens op nrc.nl.

Wat leuke statistieken

Mike van der Hoorn kopte en werkte in totaal 22 ballen weg vanmiddag, evenveel als de rest van Ajax bij elkaar. Het was tevens de derde keer dat de Amsterdammers in de eredivisie twee keer op rij de uitwedstrijd bij PSV winnen: 1958 (2x op rij), 1971 (4x op rij) en 2016 (2x op rij).

PSV leed z'n eerste nederlaag in 22 competitieduels en wist bovendien vandaag voor het eerst sinds 28 september 2014 niet te scoren in eredivisie. Daarmee is recordreeks van 54 opeenvolgende duels met goal ten einde.

Twitter avatar 11tegen11 11tegen11 PSV more or less dried up in the second half, where Ajax finally secured the all important win. https://t.co/W9GTSTRP48

Koploper en beter doelsaldo

Twitter avatar NOSsport NOS Sport De stand in de eredivisie na 28 duels. Ajax is de nieuwe koploper, met twee punten voorsprong op PSV. https://t.co/aTooldPpBy

Feest bij Ajacieden

Twitter avatar MikeVerweij Mike Verweij #Ajax gaat uit dak na zege op @PSV ... Zo ziet blijdschap eruit #psvaja https://t.co/dTfhZUtDio

Davy Klaassen: alles was beter

Ajax-kapitein Davy Klaassen zag juist een goede 2e helft:

"Ik denk dat we de 1e helft niet goed speelden, we konden gen druk zetten. In de 2e helft ging dat beter en kregen we ook kansen; alles was beter. PSV kreeg toen ook nog maar weinig kansen en dan worden zij moe. Dat merkte je, maar wij ook. Het was wel een zwaar potje."

Luuk de Jong: leeg?

Luuk de Jong zegt tegenover de camera van Fox Sports dat zo'n wedstrijd van dinsdag en nu de topper tegen Ajax veel energie kost.

"Maar leeg? De tweede helft ging het te veel op en neer voor ons. Als je direct 0-1 tegen krijgt wordt het sowieso moeilijk. Het ging goed daarna maar je moet de kansen wel maken. We wilden terugkomen, maar het lukte helaas niet. Iedereen bij Ajax verdedigde en ze konden loeren op de tegenaanval. Logisch ook. We moeten onze wedstrijden winnen en hopen dat Ajax punten gaat verliezen."

Ajax in elk geval in voorronde CL

Twitter avatar sportzeloot Michel Abbink FEIT: Ajax verzekert zich van deelname aan (sowieso) de voorronde van de Champions League. #psvaja

Eindstand: 0-2

Het is dan zover: Ajax lost PSV af als koploper van de eredivisie. PSV was in de eerste helft nog dominant, maar kwam die hele vroege treffer van Arek Milik nooit te boven. In de tweede helft had het weinig meer te duchten van de Eindhovenaren, die krachteloos en machteloos bleken.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Kuipers fluit af, onthutst thuispubliek ziet onherkenbaar PSV na rust. AZ uit over twee weken. Dus: Ajax heeft titel te verliezen. #psvaja

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink #PSV onderuit: 0-2. Verdiende zege voor Ajax. De tweede helft was het spartelen in een veel te diepe vijver. Enorme kater in Eindhoven.

Twitter avatar JeroenKapteijns Jeroen Kapteijns Ajax uitgekookter en doortastender in de afronding dan PSV dat voor rust sterk veldspel liet zien maar na rust wegzakte #psvaja

Slotminuten

Het is een formaliteit, dit laatste restje van PSV-Ajax. De Amsterdamse aanhang in het uit-vak neemt een voorschot op een kampioensfeestje.

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink #PSV stelt enorm teleur in de tweede helft. Het creëert vrijwel niets. Onder meer De Jong bijzonder matig vandaag. Eigenlijk lukte niets.

Hoe kostbaar wordt dit?

Voor Ajax: als koploper de laatste zes competitieduels in. En een ogenschijnlijk iets eenvoudiger programma dan PSV. Is dit daadwerkelijk de beslissing in het kampioenschap, geforceerd door de ploeg die de laatste weken vaak zo eenvoudig won?

En PSV? Dinsdag in Madrid kon het nog wat positiefs meenemen, maar dit moet een dreun zijn. De ploeg heeft een eventuele prolongatie van de titel niet meer in eigen hand. Volgend competitieweekend wacht bovendien AZ-uit, met 2 punten achterstand op Ajax.

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink #PSV geeft in de tweede helft tegen Ajax niet thuis. Het is slordig, oogt ook wat vermoeid en kan maar geen vuist maken.

Twitter avatar bart_hoffman Bart Hoffman PSV toonde een helft veerkracht, daarna spatte de wanhoop ervan af. Titelstrijd lijkt me beslist nu, gezien de programma's. #psvaja

De 0-2

El Ghazi

Hij is niet alleen de topscorer voor Ajax in uit-duels dit seizoen, maar ook:

Twitter avatar InfostradaNL Infostrada Sports NL El Ghazi maakt zijn 6e goal van buiten strafschopgebied. Hij is de meest scorende speler buiten de 16 dit seizoen, 3 spelers volgen met 4.

Ook Pröpper eraf

Hendrikx wordt ingebracht voor Pröpper, en zo is het duidelijk dat het zo belangrijke middenveld van de kampioen (Guardado-Pröpper) vandaag gewoon niet toe was aan deze pot. Dinsdag in Madrid laat zich voelen. En Ajax rook het, benut het.

Twitter avatar balbezit Boes Grappig. Zowel van PSV als Ajax zijn de tackles vandaag vooral op de helft van Ajax (PSV 15 vd 25, Ajax 23 vd 26). Druk vs inzakken. #psvaja

GOAL GOAL GOAL!!!

0-2 voor Ajax na een goal van... juist: Anwar El Ghazi. PSV ontbeert vandaag duidelijk de kracht en macht om dit Ajax te verslaan: geduldig, gevaarlijk en uiteindelijk ook doeltreffend: Ajax gaat hier als nieuwe koploper weg uit Eindhoven.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke En El Ghazi, vanuit centrum, meteen met de 2-0, gespeeld lijkt me. De Boers meesterzetje, buit kwetsbaar en uitgewoond PSV uit. #psvaja

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink Ajax scoort: 0-2 via El Ghazi. PSV is het kwijt na rust en Ajax maakt daar gebruik van.

Nog een kwartier

Nrc-voetbaljournalist Bart Hinke meldt dat de onvrede op de tribunes hoorbaar wordt. Nog 15 minuten heeft de Eindhovense ploeg om een nederlaag te voorkomen. Maar Cillessen heeft nauwelijks iets te doen de laatste periode.

De tijd in voordeel Ajax

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Niets werkt PSV mee momenteel, sober/zuinig Ajax ziet tijd wegtikken, krachten vloeien zichtbaar weg uit Eindhovense ex-CL-deelnemer.#psvaja

En dan brengt De Boer snelheid in z'n ploeg met Fischer en El Ghazi. Dat kan pijn gaan doen aan Eindhovense kant.

Curieus moment, 1-1 afgekeurd

Narsingh prikt de 1-1 binnen maar wordt erg laat afgevlagd door de grensrechter. De PSV'er stond op een van richting veranderd schot buitenspel, maar het duurde wat lang voordat de arbitrage tot een besluit kwam. Na de niet gegeven strafschop op Guardado/Bazoer opnieuw een onfortuinlijk besluit voor PSV.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Belangrijke beslissing team Kuipers, buitenspel Narsingh lijkt juist interpretatie spelregels. Gepruts Ajax/Dijks onbestraft. #psvaja

Ondertussen grote kans voor Younes aan de andere kant; hij schiet in het zijnet en is Guardado vervangen door Pereiro, maker van twee goals n de Arena eerder dit seizoen.

Halverwege de 2e helft

Het spelbeeld is hetzelfde als in de 1e helft. PSV bovenliggende partij, heeft de bal vaak, maar komt eigenlijk niet tot een goede eindpass. De echte kansen lijken incidenteel. Ondertussen blijft Ajax gevaarlijk in de tegenaanval.

Locadia moet eraf

Na ongelukkig neerkomen moet Jürgen Locadia van het veld; zijn enkel klapte dubbel. Dat ziet er niet goed uit, wordt door twee man van het veld getild. Niet best voor de in Oranje opgenomen PSV'er. Maxime Lestienne komt voor hem in het veld.

Het niveau

De geleerden raken het er zoetjes aan over eens: niet de allerbeste topper in de moderne historie. Spannend wel, op zich. Maar niet zo best. Lastig ook, misschien, op dit veld.

Twitter avatar vkwillemvissers Willem Vissers Drie keer achter elkaar naar dezelfde kleur spelen is al vrij bijzonder, bij #psvaja

Kans PSV, grote kans

Locadia stormt op Cillessen af na een ongeziene overtreding op Milik door Bruma. De Ajax-keeper pareert waarna De Jong wild over het lege doel schiet.

Topper on ice

Het wordt bar en bozer met het wegglijden van spelers op de Eindhovense grasmat. Vroeger had de Arena daar een ferm patent op, maar vanmiddag is het in 't Philips Stadion lastig manoeuvreren, zo blijkt. Zo kwam Gudelj zojuist aan die schietkans, omdat Guardado rond het strafschopgebied gewoon wegglijdt. Linke soep.

Grote kans Ajax

Gudelj mag zomaar doorlopen om aan te leggen van kort buiten 'de zestien'. Normaal gesproken toch wel besteed aan de de middenvelder, maar hij krult een meter naast.

Over

Willems - die een behoorlijke off-day lijkt te hebben - schiet een vrije trap vanaf zo'n 18 meter over. Ook hier had meer ingezeten. PSV neemt nu wel weer het initiatief.

Ajax begint met wat meer smoel

De Amsterdammers laten in elk geval in de eerste minuten weer wat zien. Wat meer drang naar voren. De eerste vijf minuten laten zodoende wat meer evenwicht zien.

2e helft onderweg

Kuipers fluit, PSV trapt af en speelt nu richting de fanatieke aanhang. Geen wissels voor beide ploegen.

Vorig jaar 1-3

Vorig jaar, op 1 maart, eindigde de topper in Eindhoven in 1-3. Luuk de Jong leek toen een kwartier voor tijd een doelpunt van Ricardo Kishna teniet te doen, maar in de laatste zeven minuten stelden Lasse Schöne en Anwar El Ghazi de zege toch veilig. Destijds had dit op de strijd voor de titel niet zoveel invloed meer.59 keer

PSV-Ajax werd in de eredivisie 59 keer gespeeld: 15 keer een gelijkspel, en dito winstpartijen voor Ajax. Een vlugge rekensom levert dan op dat PSV thuis 29 keer Ajax versloeg.

Nog nooit zo weinig, Ajax

Fox Sports meldt dat Ajax met 37 procent balbezit nog niet zó weinig de bal heeft gehad dit seizoen.

Twitter avatar balbezit Boes Goed druk zetten PSV mooi geïllustreerd door de statistieken van Cillessen: meeste balcontacten Ajax (37) & 19 lange ballen (15 onzuiver)

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink Ajax is daarbij leep. Milik groot gevaar, ook kort voor rust. Het moet doortastender op de goede momenten. Willems weer 1x veel te laconiek.

Wat zeggen de clubwatchers?

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink #PSV mag zich beklagen over de arbitrage, maar ontsnapt tegelijkertijd ook aan rood (Willems). Guardado had strafschop verdiend.

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink #PSV was 210 minuten geconcentreerd tegen Atlético. En in minuut 1 verliest iedereen de gevaarlijkste man van Ajax uit het oog. Rust: 0-1.

Twitter avatar JeroenKapteijns Jeroen Kapteijns Ruststand 0-1 Goal: Milik Ajax wordt in 1e helft qua veldspel afgetroefd door dominant PSV maar door vroege goal wel voorsprong Ajax #psvaja

Twitter avatar JeroenKapteijns Jeroen Kapteijns PSV heeft zware wedstrijd in de benen. Tijd tikt in het voordeel Ajax, dat daarvan bewust is gezien tijdrekken van oa Cillessen #psvaja

Nog maar eens die vlugge 0-1

RUST: 0-1

PSV domineert, maar het zal toch echt meer moeten doen om de vroege achterstand ongedaan te maken. Wéér een enorme kans om van dichtbij keihard z'n tweede binnen te schieten. Maar PSV zwijnt opnieuw.

Zoet houdt PSV in leven!

Pijlsnelle counter van Ajax. Younes bedient zo'n beetje vanaf de middellijn Milik, die Zoet op z'n weg vindt. Ajax heel dicht bij de 0-2, maar de PSV-doelman redt zijn ploeg op dezelfde manier waarop hij dat deed tegen Atletico Madrid.

Slotfase 1e helft

Bijzonder hoe moeizaam Ajax aan voetballen toekomt, laat staan het fatsoenlijk opbouwen van een aanval. Maar een stukje onvervalste scorebordjournalistiek levert toch echt op dat de Amsterdammers het prima voor elkaar hebben.

Eerste geel Ajax

Veltman maakt een overtredinkje te veel. De zogenoemde optelsom van Kuipers levert hem z'n vierde geel van het seizoen op. Pröpper verkwanselt vervolgens de vrije trap, een verwachtingsvol strafschopgebied beteuterd achterlatend.

Die goal komt, toch?

Als we de statistieken er maar weer even bij pakken, komen we op het volgende antwoord: ja.

Twitter avatar Tussendelinies Tussen de linies PSV dit Eredivisieseizoen: - scoorde in elk thuisduel - al 21 duels ongeslagen - kreeg in thuisduels maar 4 goals tegen in de eerste helft

Nog tien minuten

De officiële speeltijd in de 1e helft bedraagt nog 10 minuten. PSV domineert, maar daar koopt het voorlopig niets voor. 0-1 achter en een handvol kansen. Zoet, aan de andere kant, heeft na de openingsgoal weinig meer te doen gehad.

Twitter avatar PSV PSV 36e minuut; Tot aan de zestien van Ajax speelt PSV goed, maar dan mist het laatste passje of geluk. Dat is vooralsnog het verhaal. #psvaja

Bijna Moreno

Indraaiende voorzet De Jong is lastig voor Moreno die er net bij kan: bal over. Ajax leunt nu sterk achterover. En dat is niet uit luxe.

Wíl Kuipers het niet zien?

Guardado wordt op volle snelheid vastgepakt in het strafschopgebied van Ajax door Bazoer, die daarna ook niet de bal raakt maar wel het been van de Mexicaan: geen penalty zegt Kuipers. PSV krijgt nu echt de overhand, Ajax in de verdrukking in deze fase. Locadia dicht bij de 1-1 na een harde voorzet, maar hij prikt naast.

Ontsnapt Willems aan rood?

PSV dringt aan waarna Ajax er snel uit probeert te komen, dan is het Jetro Willems die aan de noodrem trekt, nog op de helft van Ajax. Geel.

Het eerste geel

Andres Guardado is de eerste die in 'het boekje' van arbiter Kuipers verdwijnt. Hij gaat iets te hard een duel in.

Strafschop?

Narsingh in duel met Dijks. De PSV-aanvaller leunt 'in' de verdediger, die wel lichtjes vastpakt maar het is buiten het strafschopgebied. PSV komt nu wat beter in de wedstrijd.

PSV dringt iets aan

Kansje voor Luuk de Jong zojuist die op doel kopt, Cillessen kon pareren en Pröpper komt daarna net niet lekker bij de bal om in het ietwat verlaten doel te schieten. Blijft 0-1, dik kwartier gespeeld.

We zijn ruim 10 minuten onderweg

En na de snelle achterstand probeert PSV de wedstrijd in handen te krijgen. Maar Ajax is duidelijk niet van plan om de 0-1 te verdedigen en blijft lekker meevoetballen.

Tsja, die Milik

Er was nogal eens commentaar op de Pool. "Geen Ajax-spits", heet dat dan.

Twitter avatar WhoScored WhoScored.com Arkadiusz Milik: Has now scored in each of his last 5 apps for Ajax (7 goals) #psvaja

Volgens Infostrada is hij de eerste Ajax-spits die dat doet sinds Luis Suárez in maart - april 2009 (6 duels).

De goal

1957/1958

Het is natuurlijk nog erg voreg, maar zo snel op voorsprong komen in Eindhoven... Wordt dat een monsterscore? In 1957-1958 ging Ajax met de grootste zege ooit in Eindhoven terug naar huis: 0-5. PSV gaat op zijn beurt doorgaans niet zandachtig om met Amsterdamse bezoekers: in 1982-1983, 1984-1985, 1999-2000 en 2013-2014 werd het 4-0 voor de thuisploeg.

GOAL GOAL GOAL!!!

Arek Milik kopt de bezoekers al na één minuut op voorsprong. Poeh, dat is ongetwijfeld even een tikkie voor PSV, dat juist wilde aantonen dat het vooral positiviteit had meegenomen uit de wedstrijd in Madrid.

En de bal... rolt inderdaad

We zijn onderweg, Ajax trapt af. Het zicht in het stadion nog steeds wat belemmerd door de rook van het vuurwerk. Maar prima te doen.

Nog een keer de opstellingen

PSV: Zoet, Arias, Bruma, Moreno, Willems, Pröpper, Guardado, Van Ginkel, Narsingh, De Jong, Locadia.

Ajax: Cillessen, Veltman, Van der Hoorn, Viergever, Dijks, Bazoer, Klaassen, Gudelj, Schöne, Milik, Younes

Spelers het veld op

Een surrogaat Tina Turner staat nog op het veld te zingen, maar de spelers eisen alle aandacht op zodra ook zij uit de catacomben komen. Veel vuurwerk op de tribunes, een mist van rook hangt in het stadion.

PSV of Ajax de counterploeg?

Opvallend is dat PSV, toch regelmatig bestempeld als counterploeg met die snelle vleugelspelers en opkomende backs, pas 1 keer uit een counteraanval scoorde tegenover 4 keer door Ajax. De Eindhovenaren scoren vaker dan de Amsterdammers uit ‘open play’ (48 om 45) en uit standaardsituaties (15 om 13).

Diep

Als we diep de statistieke in duiken zien we dat PSV per wedstrijd gemiddeld net wat meer doelpogingen doet: 18 tegenover 15 van Ajax. Qua discipline zit het zo: de kampioen pakte nog geen rood maar wel 37 gele kaarten. Bij Ajax werd twee keer iemand van het veld gestuurd maar zag wel vier keer minder geel.

Wanneer verloren ze voor het laatst?

De laatste nederlaag van PSV werd geleden in de zesde speelronde. Op 19 september was Heracles in eigen huis te sterk: 2-1.

Ajax ging voor ‘t laatst met 0 punten naar huis op 13 december. In de Galgenwaard was toen FC Utrecht de ploeg die met 1-0 het laatst lachte.

PSV ook niet slecht, hoor

Thuis is PSV dit seizoen nog niet geklopt in competitieverband. In dertien duels werd tien keer gewonnen, 31 keer gescoord en 12 keer een doelpunt geslikt. Ajax speelde evenveel uitduels, waarin drie gelijke spelen en één verlies werden geboekt. De ploeg van Frank de Boer scoort elk uitduel gemiddeld twee keer.

Ajax op pad

Als Ajax dit seizoen uit speelt gaat het vaak best aardig. Uit 13 duels volgde 9 keer winst, 3 gelijke spelen en 1 nederlaag.

Vorm

PSV en Ajax hebben over vorm niets te klagen. Beide wonnen vijf van de laatste zes wedstrijden. Vorige week, tegen respectievelijk Heerenveen en NEC werd gelijkgespeeld.

Kijken we naar een iets langere periode, zien we dat Ajax in de laatste twaalf speelronden iets meer liet liggen dan PSV. De kampioen stelt twee gelijke spelen tegenover drie van de Amsterdammers, die in de reeks van twaalf duels ook nog een keer verloren.

Allesbeslissend?

"Deze wedstrijd is niet allesbeslissend. Hierna zijn er nog zes wedstrijden." - PSV-directeur Toon Gerbrands.

Aad de Mos, voormalig trainer bij zowel PSV als Ajax, denkt daar anders over.

"Er zitten vijf dagen tussen Atletic-uit en nu: ruim de tijd om je te herstellen. Het is juist positief; ze hebben goed gespeeld. Al het goeie neem je mee van die wedstrijd en dat is toch 90 procent van die wedstrijd. PSV heeft een beter team, kan het langer volhouden dan Ajax. Ze hebben meer automatismen en zijn in staat op twee manieren te spelen: met hoge druk en in de omschakeling dodelijk."

Volgens De Mos mag Ajax "absoluut niet" verliezen, en dat weten zij ook aldus de huidig analist.

"Dat is een grote druk. Hier gaat een titel beslist worden als Ajax verliest, dan is alles weg."

Op de bank...

...zit vanmiddag toch ook het een en ander aan bruikbaar materiaal. Wat te denken van Pereiro en Lestienne bij PSV? En Ajax kan bijvoorbeeld El Ghazi of Fisher brengen.

Verder heeft trainer Frank de Boer dan nog Boer (K), Van Rhijn, Sinkgraven, Serero en Van de Beek achter de hand. Phillip Cocu kan Pasveer (K), Hendrikx, Brenet, Schaars en dus Isimat brengen.

Topscheids

Arbiter van dienst vanmiddag tijdens deze topper op de 28ste speeldag is Björn Kuipers.

De opstellingen

Laten we maar eens beginnen met de opstellingen. Bij PSV keert Luciano Narsingh terug in de basis. De schlemiel van afgelopen dinsdag in Madrid kost Nicolas Isimat-Mirin z’n plekje.

Twitter avatar NOSvoetbal NOS Voetbal Opstelling PSV: Zoet, Arias, Bruma, Moreno, Willems, Pröpper, Guardado, Van Ginkel, Narsingh, De Jong, Locadia #psvaja

Ajax blijft ten opzichte van het gelijkspel vorige week thuis tegen NEC ongewijzigd:

Twitter avatar NOSvoetbal NOS Voetbal Opstelling AJAX: Cillessen, Veltman, Van der Hoorn, Viergever, Dijks, Bazoer, Klaassen, Gudelj, Schöne, Milik, Younes #psvaja

Om te beginnen....

Welkom bij het liveblog van nrc.nl over de eredivisietopper tussen regerend kampioen PSV en de uitdager Ajax. De aftrap van het duel in het Philips Stadion te Eindhoven is 16.45 uur.