Kijken: president Obama zet historische stappen op Cuba

Barack Obama is de eerste Amerikaanse president in 88 jaar die voet zet op Cubaanse grond.

De Amerikaanse president Obama schudt de hand van de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez.
De Amerikaanse president Obama schudt de hand van de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez. Foto Carlos Barria/Reuters

Historisch waren de stappen die Barack Obama zondag zette op Cubaanse grond. Als eerste Amerikaanse president in 88 jaar bezoekt hij samen met zijn vrouw Michelle het communistische land. Het presidentiële vliegtuig arriveerde rond vijf uur in de middag - lokale tijd - in hoofdstad Havana.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez was de eerste die Obama de hand schudde bij aankomst. President Raúl Castro was niet op het vliegveld aanwezig. Obama’s eerste stappen op Cubaanse grond werden op social media nauwgezet gevolgd.

Twitter avatar MikeSington Mike Sington The moment it happened. President Obama about to make history, his foot inches away from touching #Cuba. #CubaVisit https://t.co/nndxN8gApd

De beelden van de aankomst:

Vanuit het vliegtuig stuurde Obama via Twitter alvast een boodschap naar het Cubaanse volk:

Twitter avatar POTUS President Obama ¿Que bolá Cuba? Just touched down here, looking forward to meeting and hearing directly from the Cuban people.

Gezworen vijanden

Langere tijd waren Amerikaanse leiders niet welkom in Cuba. De communistische revolutie onder leiding van Fidel Castro wierp in 1959 het pro-Amerikaanse regime omver en sindsdien waren de landen gezworen vijanden.

Afgelopen jaar schudden Obama en Castro’s broer Raúl elkaar de hand tijdens de Summit of the Americas, een serie topontmoetingen tussen westerse leiders. Begin dit jaar kondigde het Witte Huis aan dat Obama in maart naar Cuba zou komen, om de betrekkingen “te normaliseren”.

Twitter avatar NatashaFatah Natasha Fatah THEN: Calvin Coolidge January, 1928.
NOW: Barack Obama March, 2016.
#CubaVisit #HavanaVieja #Cuba https://t.co/2UJaQus3Pa

De Amerikaanse president Calvin Coolidge was in 1928 de laatste leider van de Verenigde Staten die een bezoek bracht aan Cuba. In januari arriveerde hij met zijn vrouw Grace in Havana. Ze werden daar verwelkomd door president Gerardo Machado y Morales en een met rozen strooiende Cubaanse bevolking. De New York Times schreef afgelopen week over het bezoek van Coolidge destijds.

Lees ook onze reportage uit Havana:Terug naar Cuba voor de nieuwe revolutie