Deense ex-premier Anker Jørgensen (93) overleden

De sociaal-democraat was leider van het land toen de de Denen in 1973 lid werden van EU-voorloper EEG.

De Deense ex-premier Anker Jörgensen in 2009. Hij overleed zondag op 93-jarige leeftijd.
De Deense ex-premier Anker Jörgensen in 2009. Hij overleed zondag op 93-jarige leeftijd. Foto Nils Meilvang/Reuters

De Deense ex-premier Anker Jørgensen op 93-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de sociaal-democratische partij Socialdemokraterne op haar website. De politicus leidde het land tweemaal, tussen 1972 en 1973 en van 1975 en 1982. Tijdens zijn premierschap werd Denemarken in 1973 lid van de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de Europese Unie.

“Anker was een van de belangrijkste personen in Denemarken in de twintigste eeuw”, stelt de huidige voorzitter van de Socialdemokraterne Mette Frederiksen op de partijwebsite. “Bijna iedereen heeft wel herinneringen aan Anker Jørgensen. Hij zette ons land op het juiste spoor.”

Twitter avatar Heunicke Magnus Heunicke Tak Anker. For det hele. Og fordi du for ti år siden inviterede en grønskolling til frokost..https://t.co/lmbAxCkkNG https://t.co/3zbxVjbrda

Jørgensen was bijna zijn gehele volwassen leven politiek actief. Begonnen in de gemeenteraad van Kopenhagen, werd hij in 1968 voorman van de Deense arbeidersvakbond DASW. Nadat de sociaal-democraat in 1982 terugtrad als premier, omdat hij onvoldoende steun kreeg voor bezuinigingen en belastingverhogingen, bleef de Deen wel politiek actief. Jørgensen was tot 1987 partijvoorzitter en zat tot 1994 in het nationale parlement, meldt de krant Jyllands Posten.

Hoewel de Deen wordt geroemd vanwege zijn milde manier van politiek bedrijven en de verbindende rol die hij speelde in het land, was er volgens persbureau AP ook kritiek op zijn aanpak van de Deense economische problemen in de jaren zeventig en tachtig economische problemen. Daarnaast haalde hij zich de woede op de hals van Israël door zich openlijk uit te spreken als voorstander van de Palestijnse partij PLO.