Opinie

De week waarin we alles willen weten over het Oekraïne-referendum

Illustratie Pavel Constantin

Binnen minder dan drie weken mogen met zijn allen naar de stembus om ons in een referendum uit te spreken over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne. Het is duidelijk dat de lezers van NRC hard op zoek zijn naar elementen om hun stem te bepalen. Want het stuk waarin collega Wilmer Heck een antwoord geeft op vragen als ‘wat staat er nou precies in dat verdrag?’ en ‘wat zijn de gevolgen ervan?’ was de afgelopen week het meest gelezen stuk op onze site.

Onze columnist Maxim Februari vindt het referendum over Oekraïne te vaag en niet politiek genoeg. Hij pleit voor een volksraadpleging over zaken waarover we zelf moeten beslissen. Onze organen of onze online identiteit bijvoorbeeld.

Maar opiniemakers Arjen Nijeboer en Niesco Dubbelboer betoogden dan weer dat een referendum juist een fantastisch middel is om de democratie echt democratisch te laten zijn, los van het onderwerp dat voorligt.

Volgens enkele peilingen stevenen de tegenstanders van het associatieverdrag af op een overwinning, schreef collega Thijs Niemantsverdriet deze week. Hij vroeg zich af wat de voorstanders van een ‘ja’ gaan doen om het tij te keren.

In een hoofdredactioneel commentaar deze zaterdag roept NRC de politieke partijen die het verdrag in de Tweede Kamer hebben goedgekeurd en het kabinet dat zijn handtekening onder het verdrag plaatste, op om hun standpunt volmondig te verdedigen, iets wat tot nu toe nauwelijks het geval is geweest.

Wie nog zijn mening wil vormen is aanstaande maandag, 21 maart, welkom in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, waar NRC een debat organiseert: ‘Oekraïne - ja of nee?’. Het aantal plaatsen is beperkt. Aanmelden op nrc.nl/debat.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.