Economie

Amazon verdubbelt lobby-inspanningen

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het ruimer toelaten van commerciële drones, het verhogen van de maximale lengte voor trucks en het verbeteren van bruggen en wegen. Webwinkel Amazon heeft de overheid hard nodig om verder te kunnen groeien en heeft de uitgaven voor lobbywerk vorig jaar daarom bijna verdubbeld, schrijft The New York Times.

Amazon heeft nu zestig lobbyisten geregistreerd, zowel ingehuurde lobbyisten als eigen werknemers. Behalve pleidooien voor drones, langere trucks en betere wegen en bruggen vragen zij de overheid ook om bezorgingspartner United States Postal Service te ondersteunen.

Maar het agressief inzetten op eigen bezorging is prioriteit, zei de financiële topman Brian Olsavsky onlangs:

“To properly serve our customers at peak, we’ve needed to add more of our own logistics to supplement our existing partners. That’s not meant to replace them.”

Zo heeft Amazon deze maand een leasecontract getekend met Boeing voor twintig vrachtvliegtuigen.

Grote fusie in verfland

Twee van de grootste Amerikaanse verfbedrijven, Sherwin-Williams en Valspar, gaan fuseren. Met de deal is 11,3 miljard dollar gemoeid, meldt The Financial Times. De fusie is door beide directies goedgekeurd.

Het in Cleveland gevestigde Sherwin-Williams is de grotere partner en betaalt 113 dollar per aandeel Valspar. Dat is een bonus van 41 procent op de gemiddelde beurswaarde in de afgelopen maand.

Topman John Morikis van Sherwin-Williams ziet met de fusie grote kansen op uitbreiding zowel binnen als buiten de Verenigde Staten:

“The deal expands our brand portfolio and customer relationships in North America, significantly strengthens our global finishes business and extends our capabilities into new geographies and applications, including a scale platform to grow in Asia-Pacific and Emea.”

De fusie is naar verwachting pas volgend jaar aan het eind van het eerste kwartaal helemaal voltooid.

Vijf opvallende weetjes over tien jaar Twitter

1. De hashtag #ff is het meest gebruikt in de tien jaar dat Twitter bestaat. Het betekent zoals iedere twitteraar weet ‘follow friday’ en is volgens Re/code 593 miljoen keer gebruikt.

2. De emoji 😂, die huilen van het lachen betekent, is het allerpopulairst. Hij is maar liefst 14,5 miljard keer gebruikt.

3. De meest geretweete tweet is de selfie die Ellen DeGeneres maakte tijdens de Oscar-uitreikingen in 2014

4. De stad die het meest is getagd is niet New York of Londen maar de Braziliaanse miljoenenstad Sao Paolo.

5. Met 85 miljoen volgers is popster Katy Perry de meest gevolgde persoon op Twitter. Ook al doen niet al haar tweets er even veel toe.