Effectief Ajax verslaat PSV (0-2) in topper

De Amsterdammers kwamen al na twee minuten op voorsprong. PSV moet nu hopen op een misstap van Ajax.

Ajacieden vieren de 0-1 van aanvaller Arek Milik.
Ajacieden vieren de 0-1 van aanvaller Arek Milik. Foto ANP

In de jacht op zijn vijfde titel deed Ajax-trainer Frank de Boer uitstekende zaken. Zijn ploeg won in Eindhoven met 2-0 van PSV, dat na dit rechtstreekse duel om de titel moet hopen dat Ajax een misstap begaat.

Twitter avatar PSV PSV EINDSTAND PSV - Ajax: 0-2. (2) Milik 0-1; (76) El Ghazi 0-2. #psvaja

De zangeres die moest doorgaan voor Tina Turner had haar hakken nog niet uitgeschopt of in het Philips Stadion was de eerste klap uitgedeeld. Zij vertolkte het nummer Simply the Best waarmee PSV de spelersopkomst begeleidt, nu eens live, maar het was Ajax-spits Arek Milik die boven iedereen uittorende en direct de toon zette. Bam. Een perfecte tegendraadse kopbal. Doelman Jeroen Zoet kansloos.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Fraaie assist Veltman, Milik hangt eeuwigheid in de lucht, kopt diagonaal binnen: 1-0 Ajax. #psvaja
Lees hier ons liveblog terug van de wedstrijd PSV-Ajax: Ajax nieuwe koploper na 0-2 zeg op PSV

Droomstart

De snelle 1-0 voorsprong betekende een droomstart in misschien wel de wedstrijd van het jaar. Bij winst zou PSV als koploper vier punten uit lopen, terwijl Ajax de koppositie kon overnemen om met twee punten voorsprong de resterende zes duels in te gaan. Allesbeslissend? Zou kunnen, maar in dat geval mag de koploper na zondag geen punt meer verspelen. Een grote verantwoordelijkheid wetende dat Ajax vorige week nog gelijkspeelde tegen NEC. Alsmaar winnen is zo makkelijk nog niet.

In Eindhoven werd op het scherpst van de snede werd er gevoetbald, zoals het een topwedstrijd betaamt. Met stevige tackles en vinnige reacties, maar ook splijtende passes en technische hoogstandjes bij met name Ajax.

De Deen Lasse Schöne had op de rechterflank de bal aan een touwtje. Zijn kompaan op links Amin Youmes dolde Santiago Arias en bood Milik een niet te missen mogelijkheid. Toch miste Milik, zoals hij de bal één minuut voor rust ook onrustig over het doel joeg. Twee grote kansen waarmee Ajax het pleit al in de eerste helft had kunnen beslechten. Maar Milik hield het bij die ene voltreffer na één minuut.

Twitter avatar barthinke Bart Hinke Rust 1-0 Ajax in een topper die cruciaal kan zijn: ploeg FdB richting pauze weer wat in control, Milik roeit reuzenkans over - ai. #psvaja

Onmachtig PSV

Terwijl Ajax-doelman Jasper Cillessen al na een kwartier begon met tijdrekken, ontbrak het bij PSV aan de slagkracht waarmee het dinsdag een gelijkspel had afgedwongen bij Atlético Madrid.

Neem spits Luuk de Jong. Ook in Spanje had hij het moeilijk en zondag opnieuw. Hij werd vaak gezocht met een lange bal, maar kon daar nimmer het gewenste gevolg aan geven. Flets was het goede woord voor zijn spel. Onmachtig ook, net als de andere spelers in de voorhoede bij PSV.

Ajax-trainer Frank de Boer, die anders dan PSV-trainer Phillip Cocu een week de tijd had om zijn elftal klaar te stomen, zag hoe zijn ploeg dodelijk effectief was. Zijn spelers sloegen in de eerste helft zo snel toe dat het daarmee de mogelijkheid afdwong om PSV het spel te laten maken. Ajax had misschien minder balbezit dan hij zou wensen, maar was wel genadeloos. En fitter bovendien. Betaalde PSV toch de tol voor de midweekse wedstrijd in de Champions League? Het kon niet anders.

Invaller El Ghazi scoort

In de tweede helft verving De Boer zijn beide buitenspelers, waardoor hij met de invallers Anwar El Ghazi en Victor Fischer het vuur terugbracht in zijn opgebrande voorhoede. En prompt scoorde El Ghazi. Het was geen masterplan, maar wel het droomscenario van een trainer die de kwetsbare situatie van PSV tactisch sterk uitbuitte. Want in de jacht op de gelijkmaker nam PSV steeds meer risico. Er vielen gaten die zijn elftal leep benutte.

PSV kwam er niet meer aan te pas. Voor het eerst in 54 wedstrijden scoorde PSV niet. Dat zei genoeg over de kracht van Ajax.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Heerlijke invalbeurt van @AElGhazi7! De aanvaller maakte de 0-2, zijn 11e van het seizoen! #psvaja https://t.co/9jYVJb50mx
Twitter avatar barthinke Bart Hinke Kuipers fluit af, onthutst thuispubliek ziet onherkenbaar PSV na rust. AZ uit over twee weken. Dus: Ajax heeft titel te verliezen. #psvaja